KuriózumMeddig élhet egy ember? A tudósok szerint a maximális élettartamot már elértük!

Meddig élhet egy ember? A tudósok szerint a maximális élettartamot már elértük!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett tanulmány szerint az emberek várható élettartama elérte azt a felső határt, amelyet már nem lehet meghaladni, így nagy valószínűséggel már nem lesznek olyan emberek, akik túllépik ezt a korhatárt.

A hivatalosan megállapított élettartam-rekord 122 év, és a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy szinte lehetetlen meghaladni ezt az értéket.

Egy ember élettartama

Az elmúlt 100 évben az orvostudomány felgyorsult fejlődésének, az életminőség javulásának és a pszicho-szociális változásoknak köszönhetően az emberek várható élettartama tovább nőtt.

A huszadik század elején a várható élettartam 35 év volt, 2008-ban pedig a világátlag 70 év volt. Az akkori rekorder Jeanne Calment francia nő volt, aki 1997-ben halt meg 122 éves, 5 hónapos és 14 napos korában.

A várható élettartam a világon

A statisztikák szerint az elmúlt évszázadban a várható élettartam folyamatosan növekedett, a maximumot a múlt század 90-es éveiben érték el. Ez azt jelenti, hogy az emberiség elérte a várható élettartam maximális határát?

A szakértők a világ 41 országának halálozási adatait elemezték, az eredmények pedig azt mutatják, hogy 1995-ig a maximális várható élettartam évente 0,15 egységgel nőtt. 1995 után pedig a növekedés nemcsak lelassult, de még enyhe visszaesést is mutat.

A világ leghosszabb ideig élő embere

Becslések szerint annak valószínűsége, hogy valaki meghaladja a 125. életévét, az emberi élet abszolút biológiai határát, kevesebb, mint 0,0001%. Az orvostudomány rohamos fejlődése meghosszabbíthatja az átlagos várható élettartamot, de a maximális várható élettartamot nem. Azonban nem minden kutató osztja ezt a nézetet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek