KuriózumMatematikai feladvány: megtalálod a hiányzó számot egy perc alatt? Sokan nem járnak...

Matematikai feladvány: megtalálod a hiányzó számot egy perc alatt? Sokan nem járnak sikerrel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha szereted a különböző logikai játékokat, akkor ez a matematikai feladvány éppen neked való. Ez a teszt már bejárta az internetet, megjelent a népszerűbb közösségi oldalakon is, de a választ nem mindenkinek sikerül megtalálni.

A rejtvényt eredetileg a BBC osztotta meg, és az mindössze néhány napon belül az egyik legelterjedtebb rejtvénnyé vált az interneten. A feladat lényege, hogy megtaláld a hiányzó számot az alábbi képen.

Egy kihívás, ami lázba hozta az egész világot

A képen látható utolsó háromszög hiányzó számát kell megtalálni, és az egyetlen rendelkezésünkre álló segítség a többi háromszög számainak elrendezése.

Ez a teszt bárkinek kihívást jelenthet, aki a dedukciós, megfigyelő és elemző képességeit akarja tesztelni. Még akkor is, ha a matematika nem tartozott a kedvenc tantárgyaid közé, most itt a lehetőség, hogy bebizonyítsd magadnak, mire vagy képes.

Próbálkozz meg vele, talán könnyebben megtalálod a választ, mint gondolnád!

A megoldás:

Nos, sikerült? Megtaláltad a logikát, ami rávezethet a helyes válaszra? Ha nem, ne csüggedj. Megmutatjuk, milyen gondolatmenet vezet el a helyes válaszhoz.

Először ki kell vonnunk a háromszög felső csúcsán található számból a bal oldali számot, majd ezt az eredményt meg kell szorozni a jobb oldali számmal, és megkapjuk a végeredményt. Vagyis:

Az első háromszög esetében: 6-2=4, aztán 4×2=8

A második háromszög esetében: 7-5=2 és 2×3=6

A harmadik háromszög esetében: 7-4=3 és 3×2=6

Az ismeretlen számot tehát így kaphatjuk meg: 6-5=1, ezután az eredményt megszorozzuk a jobb oldali számmal: 1×3=3

Ha megvan az eredmény, a feladvány már sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint első ránézésre gondoltuk, de miközben a logikát keressük a számokban, azt is megértjük, miért hozta lázba ez a feladvány az egész világot. Nos, te hogy boldogultál? Könnyen megtaláltad a választ, vagy nem sikerült egyedül rájönnöd a megfejtésre?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek