Az élet mindannyiunk számára egy folyamatos harc. Egyesek nehezebben, mások könnyebben veszik az akadályokat, de mindannyian a túlélésért küzdünk.

Ezért nagyon fontos, hogy legyenek körülöttünk olyan barátok, családtagok, akik mindig készek segíteni és visszarántani bennünket a szakadék széléről, valahányszor szükségünk van rá. Ugyanakkor az is fontos, hogy mi magunk is készen álljunk felebarátunk megsegítésére, ha a szükség azt kívánja.

A probléma csak az, hogy felismerjük, mikor van valakinek valóban szüksége segítségre és mikor fölösleges ez. És ugyanez érvényes önmagukra is: igyekezzünk csak akkor kérni mások segítségét, ha valóban szükségünk van erre. Tegyük mindezt nagyon körültekintően, és válogassuk meg azokat az embereket, akiknek a segítségét kérjük.

A mindennapokban ugyanis nem szimpatikusak azok az emberek, akik folyton segítségért kiáltanak, mert amikor valóban szükségük lehet rá, süket fülekre találnak.

Robert D. Lupton az alábbi tapasztalatait osztja meg sokéves ember segítő mivoltáról. Szerinte, ha folyton segítséget adunk egyes emberek számára, azok idővel még többet várnak el majd tőlünk, és meg sem próbálják önerőből rendezni a problémáikat. Mert az emberek nagy többsége csak akkor képesek a változásra, ha már a túlélésükért küzdenek.

Lupton szerint az igazi segítség az, ha a kérdéses személyt rávezetjük az önálló problémamegoldásra, ahogyan a közmondás is tartja: „Adj egy halat egy embernek és egy napig lesz mit ennie. De ha megtanítod halat fogni, egész életére elláthatod élelemmel.”

Szeretteinket úgy tudjuk segíteni, ha tudatosítjuk bennük azt a tényt, hogy elég erősek és intelligensek ahhoz, hogy képesek legyenek megoldani a saját problémájukat.

A sikeres emberek ugyanis abban különböznek társaiktól, hogy van bátorságuk saját kezükbe venni a sorsuk alakítását. A sikereink eléréséhez először az szükséges, hogy merjünk nagyot álmodni, és soha ne veszítsük szem elől a kitűzött céljainkat. Higgyünk adott céljaink megvalósításában, és nem utolsó sorban saját magunkban. Mert az élet nagyon rövid ahhoz, hogy feladjuk és lehet, ha második esély már nem adatik meg számunkra!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.