Az életben vannak olyan pillanatok, amiket csak nagyon kivételesen, talán csak egyszer tapasztalhatunk meg az életünk során. Ez lehet egy istenélmény, halálközeli élmény vagy esetleg egy nagyon intenzív flow-élmény.

Vannak olyan élmények, tapasztalatok, amik mindennaposak, már megszokottá váltak és nem tulajdonítunk nekik különös fontosságot. Pont azért, mert mindennap átéljük azokat, jelentéktelenné válnak. Gondolj például arra az érzésre, amikor reggel ébredés után, kinyitod az ablakot és annyira jól esik a friss levegő, hogy behunyt szemmel jól, mélyen belélegzel. Milyen jól esik, csodás tapasztalat, élmény, érzés, de azért mert majdnem mindennap megteszed, már nem is igazán figyelsz fel rá.

Aztán vannak azok az élmények, tapasztalatok, amik se nem olyan gyakoriak, se nem olyan ritkák, mégis libabőrösek leszünk azoktól, és tudjuk, hogy ez most nagyon különleges érzés volt. Mikor meg újra átéljük, azt mondjuk: milyen rég éreztük ezt, már hiányzott!

Most ezekből a különleges, se nem gyakori, se nem nagyon ritka élményekből, tapasztalatokból, érzésekből válogattunk egy párat és kíváncsiak vagyunk, hányat ismersz fel, hányat éltél át azokból? Írd meg nekünk hozzászólásban!

1. Amikor kint vihar van és te bent némán hallgatózol

Nyár van. Napok óta nagy hőség kínozza a várost. Még a levegő is mozdulatlan, amikor este nyitott ablakkal lefekszel és valahogy, nagy nehezen, takaró nélkül elalszol. Hajnalban, pont pirkadat előtt ébredsz meg nagy dörgésre, süvítésre, eső zuhogására. Végre! Félálomban még, de érzed a felszabadulást, a hűvöst, az éltető esőt, ahogy csak zúdul lefele odakint.

Megkönnyebbül az egész tested, mintha az egész hőség nehéz terhe most oldódna fel sejtjeidben az eső hangjára. Elvarázsol az eső hang, a villámlás és a távoli csattogás. Nem csukod be az ablakot. Ezt a nyári megváltó esőt át akarod élni. Csak fekszel és némán hallgatózol. Átélted már ezt? Hányszor?

2. Amikor frissen vasalt, kikeményített ágyneműbe fekszel s várod, hogy felmelegedj

Manapság nem szoktak már ágyneműt vasalni, sem kikeményíteni. Esetleg akinek még élnek rokonai, ismerősei falun, tudják milyen egy frissen vasalt, kikeményített ágynemű illata, érintése. Kicsit érdes, szigorú tapintatú, ha szépen össze van fogva és több ideig ott a szekrényben a többi ágynemű között, akkor hűvös lesz a tapintása, de mindenképpen tisztaságot áraszt magából. Mikor belebújsz egy vasalt, kikeményített ágyneművel frissen vetett ágyba, érzed az ágynemű hűvösségét. Beleborzongsz, de mégis kellemes. Alatta mozdulatlanul vársz egy pár percet, mert tudod, hogy ez a titka annak, hogy felmelegedj. Érezted már ezt? Tetszett az érzés?

3. Amikor a tengerparti homokra lépsz és lábujjaid között kibuggyan a homok, végigcsiklandozva azokat

Ez az érzés azok számára szokott különlegesség lenni, akik először járnak a tengerparton. Általában ezért is lesznek szerelmesek az emberek a tengerparti sétákba és üdülésekbe. De tényleg különleges érzés, amikor először lépsz rá a homokra és nem is tudod eldönteni, hogy te süllyedsz bele a homokba vagy a homok buggyan ki és kebelezi be a lábujjaidat. Neked tetszik ez az érzés? Mikor élted át utoljára?

4. Amikor az erdőben síri csend van és a nagy csendben hallod az elszáradt fatörzsek nyikorgását

A természetjárók kiváltsága ilyet hallani. Kísérteties, még a hátadon is feláll a szőr, annyira különleges hang és nem hinnéd, hogy az erdő hangjainak egyike. Az ember nem gyakran jár olyan öreg, idős erdőkben, ahol már több fa törzse száraz, sőt már eltörött vagy akármelyik pillanatban eltörhet, kidőlhet. Ezért is kíváncsiak vagyunk, hogy hányan hallottatok már ilyet, hányan tapasztaltátok ezt meg, na és hol? Melyik erdőben? Talán egy nagyobb parkban?

5. Amikor nem tudtál elaludni, de nem is bántad, mert nem akartad hogy egyetlen perc is kárba vesszen, annyira szerelmes voltál

Ó, az a szerelem, mikre nem képes! Elrabolja még az éjszakánkat is, de azt sose lehet megbánni, sose lehet haragudni érte, annyira jó érzés! Az első szerelmek és csókok éjszakái azok, amikor nem képes az ember még egy percre se lehunyni a szemét! A nagy mámorban csak bambul bele az éjszakába (vagy szerelme testét bámulja), mosollyal az arcán, szerelmesével a gondolataiban. Égnek már a szemei, de egy percét se bánja a kialvatlan éjszakáknak! Aludni? Minek? Hiszen most ébredt életre! Micsoda érzés! Hányszor élted már át életed során? Írd meg nekünk hozzászólásban! Nagyon kíváncsiak vagyunk rá!

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.