KuriózumKétségbe vonta Einstein az ősrobbanást

Kétségbe vonta Einstein az ősrobbanást

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokáig észrevétlenül hevert egy fiók mélyén Albert Einstein egy 1931-ből származó rövid kézirata, amelyben a világegyetem keletkezéséről fogalmaz meg alternatív elméletet.

einstein1

A fizikus szerint elképzelhető, hogy az ősrobbanás helyett az univerzum egyenletesen és örökké tartóan tágult. Einstein ugyan nem sokáig foglalkozott az elmélettel, de a kézirat bizonyítja, kételkedett abban, hogy a világegyetem egyetlen robbanásból született.

A kézirat valószínűleg az Egyesült Államokban keletkezett, mivel Einstein amerikai jegyzetpapírra írta le gondolatait. A kéziratot ugyan ismerték korábban is, de eddig tévesen azt gondolták, hogy egy másik tanulmányának a piszkozata. Végül Cormac O’Raifeartaigh, az ír Waterford Institute of Technology fizikusa fedezte fel. Saját megfogalmazása szerint majdnem leesett a székről, amikor rájött mit tart a kezében.

Az ősrobbanás elméletét az 1920-as években az alapozta meg Edwin Hubble amerikai csillagász, aki felfedezte, hogy a távoli galaxisok távolodnak, a világűr pedig tágul. Feltételezése szerint valamikor a múltban a látható univerzum egyetlen pontban sűrűsödött össze. Az ősrobbanás elméletét erre alapozva Georges Lemaître fogalmazta meg 1931-ben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek