KuriózumKét pszichoterapeuta elárulja a megoldást minden szülő problémájára!

Két pszichoterapeuta elárulja a megoldást minden szülő problémájára!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Now Say This – ez a címe annak a könyvnek, amelyet két brit pszichoterapeuta írt, és amelyben három lépésben magyarázzák el a hatékony nevelési módszereket, amelyek megoldást nyújtanak szinte az összes szülőket érintő dilemmára.

Két pszichoterapeuta elárulja a megoldást minden szülő problémájára!

Heather Turgeon és Julie Wright a The Independent brit lapnak elmondták, hogy kidolgozták az ALP-módszert (attune, limit set és problem solve), ami a összehangolásra, a korlátok felállítására és a problémamegoldásra helyezi a hangsúlyt.

“Amennyiben a szülő alkalmazza az ALP-módszert, akkor a nehéz, drámai helyzetekben is képes lesz megnyugtatni a gyerekeit, kontroll alatt tartani a helyzetet, és szabályokat felállítani, amit a gyerekek betartanak. Több éves tapasztalat alapján fejlesztettük ki ezt a nevelési módszert, amely az empátián, a jó-rossz közötti különbségtétel fontosságán alapszik, és nem a büntetésre, félelemkeltésre összpontosít” – közölték a pszichoterapeuták.

Az ALP-módszer olyankor nyújt segítséget, mikor a szülő úgy érzi, hogy már nem bírja a terhelést, mikor a gyerekek nem akarnak együttműködni, ellenállnak a felnőtteknek, vagy mikor konfliktus alakul ki az esti tévénézés körül.

Lássunk pár példát!

Guggolj le a gyermekedhez, nézz a szemébe, és kedves hangon közöld vele, hogy megérted, hogy nehéz ezt a játéküzletet elhagynia, de indulnotok kell, mert a nővére várja, hogy érte menjetek az iskolába. Ezután felajánlhatod, hogy foghatja a kezedet a kijáratig, majd mikor kiértek az üzletből, a karodba veszed, és az autóig fogod vinni.

A szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy a gyerek érezze, hogy anyuka, apuka megérti őt, még ha irracionális a helyzet, akkor is.

Ha a szülő empatikus és segítőkész, nem pedig ítélkezik és dorgál, akkor a nehéz, drámai helyzet hamarabb elmúlik, és mindenki könnyebben megnyugszik.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a szülők soha ne használják a következő mondatokat a gyerekükkel való kommunikáció során!

  • Kelj fel! Nincs semmi bajod!
  • Hányszor mondtam, hogy ezt többé ne csináld!
  • Elegem van belőled!
  • Miért nem figyelsz arra, amit mondok?
  • Hozzád beszélek!
  • Ne sírj, nem vagy már kisbaba!
  • Azért, mert én azt mondtam!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek