Debby, aki 1995-ben egy hasonló probléma miatt vesztette el cisztás fibrózis betegségben szenvedő testvérét – mivel az nem kapott időben átültethető tüdőt – azonnal tudta, hogyan kell cselekednie ahhoz, hogy megmenthesse a férje ex-feleségének életét.

Két nappal esküvője után felajánlotta veséjét férje volt feleségének, hogy megmentse az életét

Debby Neal-Strickland Merthe és Jim Merthe 2010-ben találkoztak először egy defektet kapott autó kapcsán, ugyanis akkoriban mindketten az autómentés területén dolgoztak, és a PEOPLE-nek adott interjú szerint már akkor izzott a levegő kettejük között, ám a kétgyermekes anya addig nem volt hajlandó komolyabban randizgatni Jimmel, míg az le nem küzdi az alkoholproblémáit.

„Már volt dolgom alkoholfüggővel, aki ráadásul más szerekhez is nyúlt, és nem szerettem volna még több bajt magamnak” – emlékszik vissza Debby. „Sok lehetőséget láttam Jimben, így hagytam, hogy először felépülhessen a káros szenvedélyéből.” Debby kitartó támogatásával Kim sikeresen elhagyta az alkoholt és már több mint egy évtizede teljesen tiszta, így nem is volt kérdés, hogy a 10 évfordulójukon összeházasodjanak.

Többszöri újraszervezés és halasztás után a pár 2020. november 22-én mondta ki a boldogító igent, egy 50 fős összejövetelen a Salt Springs-i Salt Life templomban, Floridában. „Nem akartunk nagy felhajtást, egyszerűségre törekedtünk és a végeredmény tökéletes volt.”

A lagzit követő 2 napra rá viszont Debby már a Tampa General kórház egyik ágyán fekve várta a műtétet, hogy veséjével megmenthesse Jim volt feleségének, Mylaen Anderson-Merthének az életét.

A hosszú évek alatt a két nő szerencsére jó barátságba került egymással, így nem is volt kérdéses, hogy a már három évtizede veseproblémákkal küzdő Mylaen számíthat-e Debby segítségére, mivel az eredmények alapján a közvetlen ismerősök köréből csak ő felelt meg donornak.

„Tudtam, hogy megérdemli, és azzal is tisztában voltam, hogy mi a helyes.” – nyilatkozta az önzetlen Debby.

Szerencsére a műtét sikeres volt és már órákkal a beavatkozás után Mylaen újra életerősnek érezhette magát. „Úgy éreztem, mintha újra élnék. Egy éjszaka alatt teljesen új ember lettem. Ha Jim és én örökre együtt lettünk volna, akkor Debby sosem lép be az életünkbe, és nekem sose lett volna donorom.”

De mindezekről Jim vajon mit gondolhat? „Először kicsit furcsának tűnt a dolog” – vallotta be Jim. „De tudom, hogy ha Debby egyszer valamit megígér, azt be is tartja.”

Debby és Myalen a kettejük közt kialakult különleges köteléket vicces módon „vese-testvérekként” aposztrofálják, mivel egyiküknek sincs testvére s így a két nő sorsa már örökre egybefonódott.

A különleges kapcsolat az egész családra hatással van, ugyanis közös erővel és szeretettel nevelik gyerekeiket, örökbe fogadott gyerekeiket és unokáikat.

Fotók: Debby Neal-Strickland Merthe, Jim Merthe

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.