KuriózumKellemesebb látvány vár ránk a jövőben: érkeznek az átlátszó ablakként használható napelemek!

Kellemesebb látvány vár ránk a jövőben: érkeznek az átlátszó ablakként használható napelemek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A napelemek nagyon hasznosak, és mostanában egyre több ház tetején kezdenek megjelenni, de ha a dolog esztétikai oldalát is nézzük, egyáltalán nem szépek.

Yimu Zhao feltaláló tartja a kezében az átlátszó napelemet – Fotó: Yimu Zhao

Egy ízlésesen felépített házat bizony nagyon el tud rontani a tetejére felszerelt napelemrengeteg. Viszont ezentúl úgy tűnik, hogy ez a probléma is megoldódik, mivel a Michigani Állami Egyetem kutatói feltalálták az átlátszó napelemet, így az többé nem fog esztétikai csalódást okozni, mivel annyira praktikus az új kivitelezés, hogy akár ablak helyett is be lehet szerelni.

Az átlátszó napelem az emberi szem számára láthatatlan ultraibolya és infravörös sugarakat gyűjti össze, kivetíti a műanyag felület szélére szerelt napelemcsíkokra, és ezek elkezdik termelni az áramot. Ezek a vékony ablaküveghez hasonló elemek akár a mobiltelefonokra vagy képernyőkre is rászerelhetőek, így könnyebben megoldható ezek elektromos áramellátottsága is.

A The New York Times szerint ezek az új, átlátszó, így ablaküvegként is használható napelemek előállítási költségei viszonylag alacsonyak, ezért is jelenthet megújulást, pozitív előrelépést a zöld energia szektorban, hiszen így még kevesebb káros anyagok kell felhasználni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek