KuriózumA jövőbe mutató kertészet - Beacon Hill

A jövőbe mutató kertészet – Beacon Hill

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ismerősek azok az apró veteményesek, melyeket a tömbházlakók alakítanak ki kétségbeesésükben a tömbházak árnyékában? A hátsó udvarokon, esetleg a lakóövezetekhez közel eső mezőn, deszkákból tákolt “gazdasági épületek” kíséretében? Beacon Hill erre épít.

seattle_foodforestdesign

Seattle városa felismerte a probléma gyökerét, azt az igényt, hogy az emberek szeretnének maguknak termelni egészséges élelmiszert, és a “élelmiszer erdő” néven futó projekt keretein belül 28 ezer négyzetmétert különítettek el erre a célra, melyet bármely tisztességes adófizető polgár használhat saját célra (jobban mondva ezen a területen egy parcellát).

A nyilvános kert 4 km távolságra van az óriásvárostól, önfenntartó, és mindenki ingyen termelhet magának zöldséget, fűszert, gyümölcsöt és egyebeket.

“A kert nem csak mezőgazdaságra lett kialakítva. Számos fa, bokor, kis tó, folyó tarkítja, melyek számos állatnak adnak otthon, mintegy mikro-univerzumot hozva létre azon a helyen. Nem csak gazdálkodásra fejlesztettük ki, de rekreációs környezetként is egyaránt működik. Az embereknek nem csak zöldségre van szükségük, hanem nyugodt, csendes és pihentető környezetre, mondhatjuk erdőre, ahol szabadon kószálhatnak, és kivonhatják magukat a mindennapi városi stressz alól. Terápia minden szempontból, és így is gondolkoztunk.” – nyilatkozta a városi vezetőség az nyitó ünnepségen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek