KuriózumJelzőlámpa a járókelő 'zombiknak': Ausztrália hatékony átjárót tervezett a mobilfüggőknek

Jelzőlámpa a járókelő ‘zombiknak’: Ausztrália hatékony átjárót tervezett a mobilfüggőknek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ausztráliában egy igen érdekes dolgot találtak ki az okostelefon-függők számára, ami bizony nagyon hasznos, hiszen a társadalom több, mint fele állandóan a készülékén lóg.

Mindaddig, amíg a telefon a kezünkben van, sokkal kisebb mértékben érzékeljük a körülöttünk zajló konkrét világot. Az talán még a kisebb baj, hogy nem halljuk, ha kérdeznek tőlünk valamit, de sajnos az is előfordul, hogy a jelzőlámpára sem figyelünk.

Vannak, akik a zebrán is úgy mennek át, hogy nem veszik le a szemüket a telefonról. Az elmúlt években pedig egyre csak nőtt a felelőtlen gyalogosok okozta balesetek száma.

Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban az elmúlt évben 61 gyalogos halt meg azért, mert SMS-t írt, vagy a világhálón szörfözött, amikor észre sem vette, és épp átkelt a piroson. A további ilyen balesetek elkerülése érdekében az ausztrál hatóságok egy igen szokatlan, de hasznos módszert találtak ki.

Sydney-ben a megszokott jelzőlámpákon kívül vízszintesen a talajra is jelzőlámpákat szereltek, hogy a gyalogosok, amikor a telefonnal a kezükben lefelé néznek, vegyék észre a jelzést. A jelzőlámpákat speciális védőfelülettel borították, hogy ne rongálódjanak. Több, mint 250 ezer ausztrál dollárt különítettek el a jelzőlámpa-hálózat felújítására, és ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor az év végére az egész város új jelzőlámpákat kap.

A projekt egyelőre kísérleti jellegű, egyesek pozitívan fogadták a változást, míg mások azt mondták, hogy mindez csak pénzkidobás. Az új típusú jelzőlámparendszer egyébként Németországban, Hollandiában és Svájcban sem ismeretlen. Dél-Koreában egy fejlettebb változata jelent meg az okos jelzőlámpáknak, amely erős villogással segít rá a figyelemfelkeltésre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek