KuriózumInnen tudod, hogy ártasz magadnak az öngyógyító gyakorlatokkal: 5 jel, ami figyelmeztet,...

Innen tudod, hogy ártasz magadnak az öngyógyító gyakorlatokkal: 5 jel, ami figyelmeztet, hogy ideje lazábban venni a dolgokat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Fáradhatatlanul dolgozol azon, hogy önmagad legjobb verziójává válj. Önfejlesztő könyveket olvasol, terápiára jársz, és minden nap megoldasz egy újabb problémát.

Bár önmagunk fejlesztése rendkívül értékes és hasznos, néha ebben a tekintetben is túlzásba eshetünk. Pontosabban akkor, amikor arra kényszeríted magadat, hogy megállás nélkül a fejlődésre összpontosíts, fennállhat annak a veszélye, hogy teljesen kimerülsz, vagy akár további problémákat és frusztrációkat is teremthetsz.

Mindannyiunknak van legalább néhány öngyógyító, önfejlesztő gyakorlata, amit amilyen gyakran csak tudunk, megpróbálunk alkalmazni. Azonban ha a tökéletesség megszállottjaivá válunk, az akár veszélyes is lehet.

5 jel, ami arra utal, hogy az önfejlesztő gyakorlatok nagyobb kárt okoznak, mint hasznot.

1. Mindig találsz valamit, amin javítani, vagy fejleszteni tudnál

Nem voltál elégedett az étrendeddel, ezért egészségesebb életmódra váltottál. Miután ezt megoldottad, úgy gondoltad, itt az ideje, hogy szembenézz a félelmeiddel. Miután ezeket legyőzted, elhatároztad, hogy türelmesebb leszel, kevésbé impulzív, spontánabb és szórakoztatóbb.

Óriási különbség van aközött, hogy szeretnél jobbá válni, és aközött, hogy folyamatosan úgy gondolod, hogy valami nincs rendben veled. Ha a fenti példa igaz rád, akkor könnyen meglehet, hogy ebbe az utóbbi csoportba tartozol.

Ebben az esetben tudnod kell, hogy ha folyton valamilyen hibát keresel magadban, az nem segít megoldani a problémáidat, sőt, csak azt éred el vele, hogy folyamatosan új problémákat teremtesz. Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy mások elfogadjanak, ahogy ahhoz sem, hogy te elfogadd önmagadat.

2. Bűntudatod van, valahányszor nem dolgozol önmagadon

Elmentél szórakozni a barátaiddal, rendeltél egy kólát és egy pizzát, és megbeszéltétek a legfrissebb pletykákat. Amikor hazaérsz, szigorúan ítélkezel magad fölött, mert csak nemrég ígérted meg magadnak, hogy nem iszol többé szénsavas üdítőket, nem eszel egészségtelen ételeket, és nem pletykálsz.

Ismerős ez a helyzet? Ha igen, itt az ideje, hogy egy kicsit ellazulj, és könnyedebben vedd a dolgokat. Az élet nemcsak önmagad fejlesztéséről szól, hanem az apró örömök élvezetéről is. Sőt, valójában ezek is részét képezhetik az önmagadról való gondoskodás szertartásának. Néha tíz önfejlesztő gyakorlat sem érhet fel néhány óra felhőtlen mosolygással és jókedvvel.

3. Minden tevékenységed a személyes fejlődéshez kapcsolódik

Lehet, hogy szeretnél részt venni valamilyen eseményen, de az éppen ütközik a jógaóráddal, ezért inkább kihagyod. Vagy már egy ideje szeretnéd meglátogatni a barátodat, aki új lakásba költözött, de folyton csak halogatod a látogatást, mert a határidőnaplód tele van szemináriumokkal, kurzusokkal, önfejlesztő gyakorlatokkal.

Abban az esetben, ha semmi másra nem hagysz teret az életedben, bármennyire is vágynál rá, itt az ideje, hogy tarts egy kis szünetet. A személyes fejlődés az egyensúlyról is szól, a pihenés és a kikapcsolódás pedig önmagában is gyógyító gyakorlat lehet.

4. Menekülsz a negatív érzelmektől, vagy figyelmen kívül hagyod azokat, mert „alacsony az energetikai rezgésük”

Az a jelmondatod, hogy csak „a jó rezgéseket vagy hajlandó befogadni”, és olyan erős pozitivizmussal állsz mindenhez, aminek senki és semmi nem mondhat ellent. Vajon nem arról van szó, hogy kerülöd a saját érzéseidet, mert úgy gondolod, hogy ezeknek nincs helyük az életedben?

Az úgynevezett negatív érzelmek, mint a düh, a szomorúság és a félelem, teljesen természetesek. Ha menekülsz ezek elől, azzal csak egyre távolabb kerülsz a gyógyulástól, ezért fogadd el őket, és próbálj megbarátkozni velük. Írd le az aggodalmaidat egy naplóba, vegyél egy pár mély lélegzetet, és hagyd, hogy ezek az érzések jöjjenek és menjenek. Teljesen normálisak!

5. Ítélkezel mások felett, mert nem fektetnek annyi energiát a személyes fejlődésükbe

Anélkül, hogy észrevennéd, megítéled vagy kritizálod azokat, akik nem figyelnek annyira a mentális és érzelmi egészségükre, mint te. Forgatod a szemedet, vagy ironikusan elmosolyodsz, amikor azt veszed észre, hogy mások olyan problémákkal küzdenek, amelyeket te már egy ideje megoldottál.

Még ha ezek a dolgok arra is emlékeztetnek téged, mennyit fejlődtél, és mennyi erőfeszítést tettél ennek érdekében, ne feledd, hogy mindenkinek megvan a saját ritmusa. Lehet, hogy itt az ideje, hogy lazíts egy keveset, és örülj az eddig elért sikereidnek. Ne feledd, hogy a kényeztetés pillanatai is fontosak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek