KuriózumIlyet a világon még senki sem csinált! Magyarország büszkesége a 98 éves...

Ilyet a világon még senki sem csinált! Magyarország büszkesége a 98 éves hölgy!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Természetesen nagyon sok büszkesége van Magyarországnak, de amit ez a 98 éves hölgy alkotott, olyat eddig még senki sem csinált. Tehetsége, kitartása és kreativitása mindenesetre irigylésreméltó!

Miskei Ilonka néni 1920-ban született, és 1975-tól 14 éven át 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával felépítette a világon egyedülálló makettjét. A 28 millió éves őstengeri maradványokat az ország különböző bányáiból válogatta össze hogy, hogy a Parlament díszítéséhez hasonlítsanak.

A csodálatos alkotást nagyon sokan szerették volna megvásárolni, de Ilonka néni a külföldi vevőket is visszautasítva inkább a keszthelyi Viselettörténeti Múzeumnak adományozta életművét. Érdemes élőben is megnézi egyszer ezt a páratlan alkotást!

“Magyarország nemzeti azonosságtudatának és büszkeségének egyik szimbóluma. A neogótikus épületet a Millennium évében – 1896 – avatják fel. Tervezője: Steindl Imre. A külső homlokzaton a magyar uralkodók, az erdélyi fejedelmek és híres hadvezérek szobrait helyezték el (88 db). Az ablakok fölött híres családok címereit találjuk. Elkészültekor a világ egyik legnagyobb épülete volt. 1000 ember 17 éven át építette 40 millió nagyméretű tégla és 55.000 faragott kő került beépítésre. Az első hazai távfűtés itt készült el (200 m-re van a kazánház). A légcserét a csillárokba épített szívóberendezések biztosítják. A tervező az átadás előtt néhány héttel meghalt, betegsége alatt hordágyon vitette magát a készülő épületbe. Az aranyozáshoz 40 kg 22 karátos aranyat használtak fel. Csúcsán 40 évig 3 m átlójú 3 kg súlyú vörös csillag volt látható.

Belsejében: 10 udvar, 29 lépcsőház 20 km hosszan fut, összesen 691 terme van. Az épület hossza: 268 m. Magassága: 96m. Alapterülete: 17.500 m2” – olvashatjuk a keszthelyi múzeum tájékoztatójában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek