KuriózumIhatunk vizet evés közben is? Tudd meg, mikor a legegészségesebb a vízivás!

Ihatunk vizet evés közben is? Tudd meg, mikor a legegészségesebb a vízivás!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rendszeres vízivás elengedhetetlenül fontos egészségünk szempontjából, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor isszuk. Naponta egy felnőtt számára ajánlott 2,5 liter vizet elfogyasztani, ez szükséges ahhoz, hogy hidratált legyen a szervezetünk, és könnyebben el tudjuk kerülni a betegségeket.

Számos tévéadásban láthatjuk, hogy tilos az evés közbeni vízivás, mivel feloldja a gyomorsavat, és ez egyáltalán nem tesz jót az emésztésnek. A túl sok víz felhígítja a gyomorsavat, az emésztőrendszer nem tudja feldolgozni a táplálékot, és ez bélelzáródáshoz vezethet. Mások szerint, viszont ez a folyamat egyáltalán nem befolyásolja az emésztést, és semmi köze nincs az elhízáshoz.

Káros vagy hasznos végülis az evés közben elfogyasztott víz?

Az emésztés nem akkor kezdődik el, amikor lenyeljük az élelmiszert, hanem amikor az ételre gondolunk, és beindul a nyálelválasztásunk. Amikor az ételt összerágjuk, elkeveredik az emésztéshez szükséges nyálenzimekkel, ezután pedig a már megrágott étel a gyomorba kerülve találkozik a gyomorsavval.

A gyomornak átlagosan 4 órára van szüksége az emésztéshez.

A víz hosszú ideig van a gyomorban, tehát, ha evés közben iszunk, egyáltalán nem képződik túl sok gyomorsav, és gyorsan áthatol a megrágott élelmiszeren. Ha evés közben iszunk, semmilyen káros következménye nem lesz az emésztésre, éppen ellenkezőleg, a víz elősegíti a szilárd élelmiszerek puhítását, emésztését.

Viszont csak azután fogyasszunk vizet, miután már megrágtuk az ételt, hogy ne befolyásoljuk a nyálenzimek munkáját. Egy másik pozitív hatása a vízivásnak az, hogy mivel a víz megtölti a gyomrot, már nem fogunk annyit enni, hiszen kevesebb hely marad az ételnek.

A vizet kiegészíthetjük egy kevés gyógyteával, vagy akár tejjel is, nem muszáj a napi 2,5 liter elfogyasztott folyadék mind víz legyen. Viszont kerüljük a szénsavas, cukrozott üdítőket! A víz hőmérséklete nem mérvadó az emésztés gyorsaságának szempontjából, a gyomor úgyis képes arra, hogy kicsit lehűtse, vagy felmelegítse a táplálékot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek