OtthonÍgy ültessük át az orchidea palántát

Így ültessük át az orchidea palántát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyre több embernek van otthon orchideája, köszönhetően annak, hogy az orchidea számos színben és formában kapható. Jelenléte megszépíti a lakást, Németországban nincs olyan ház, hogy ne lenne orchidea benne. Akinek nincs, az is kap ajándékba egyet ismerőseitől.

orchidea

Az orchidea gondos odafigyelést igényel, most arról fogunk beszélni, hogy miként ültessük át a növényt. Rendszerint az orchidea palántát akkor ültetjük át, amikor legalább 3 levele és 3-4 gyökere van, amelyek közül 2 elérte az 5 cm-es hosszúságot. Az új szárat 2-3 cm távolságra vágjuk el az anyanövénytől, majd azonnal ültessük át egy másik virágcserépbe.

Létezik egy ennél intelligensebb módszer is: ez esetben az új palántát már az első gyökerek megjelenésekor átültetjük. Amikor megjelentek az első gyökerek, azok minden bizonnyal felfelé fognak nőni, a levelek pedig lefelé fognak hajlani a saját súlyuktól. Ekkor igyekezzünk úgy görbíteni az anyanövény szárát, hogy az a gyökérrel lefelé nőjön, majd vegyük az új cserepet és tegyük a szár alá.

Miután a gyökerek belenőttek az új cserépbe, csak azután válasszuk el az új hajtást az anyanövénytől, ha már 6-7 új gyökerünk van, és stabilan állnak. Ha van türelmünk, megvárhatjuk, amíg elszárad a két növényt összekötő szár, így biztosak lehetünk abban, hogy az új növénynek már nincs szüksége az anyanövényre.

Ne kínlódjunk azzal, hogy az új növény tökéletesen függőleges pozícióban legyen, a 30 fokos szög is teljesen megfelelő. A növény miután megszokta az új környezetet, magától elhelyezkedik a számára kényelmes pozícióba.

Az öntözést a kifejlett növények öntözéséhez hasonlóan végezzük, de az sem árt, ha a szokásosnál gyakrabban kapnak vizet. A módszer előnye, hogy a fiatal növények hamarabb megtalálják a helyüket a virágcserépben, nagyobb eséllyel lesznek életképesek, mint az első módszer esetében, és a az eljárás a növény természetes magatartását utánozza.

A kíváncsi vagy, hogy hogyan ösztönözheted virágzásra az orchideát olvasd el ezt a cikkünket is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek