OtthonÍgy tudod kiválasztani a tökéletes görögdinnyét!

Így tudod kiválasztani a tökéletes görögdinnyét!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Sokan úgy gondolják, hogy a tökéletes dinnye kiválasztása csak a szerencsén múlik, pedig egyáltalán nem. Van néhány trükk, amelyet, ha megtanulsz, többé soha nem fogod azt mondani, hogy átvert a dinnyeárus.

Az érett gyümölcsöt egyáltalán nem nehéz kiválasztani, csak érteni kell hozzá. A dinnye 92%-a víz, azonban ahhoz, hogy szép érett vörös legyen, megfelelő mennyiségben kell legyen benne az egyik legfontosabb antioxidáns, a likopin.

Egy termelő tolmácsolásában megtudhatjuk, hogy melyik az az 5 tulajdonság, amely elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy ki tudjuk választani a legérettebb példányt.

A dinnye neme

Mint ahogy a világban a legtöbb élőlénynek a dinnyének is van neme. Ha édes dinnyét szeretnénk enni, akkor nőnemű példányt válasszunk. A nőnemű gyümölcsök általában rövidebbek, kerekebbek, míg a hímneműek hosszúkásabbak, és nem annyira ízletesek.

Sárgás folt

Az a dinnye, amelyik sokáig állt a szántóföldön, azon a részen, ahol érintkezett a földdel fehéres-sárgás színű. Minél nagyobb ez a folt, azt jelenti, hogy annál több ideig állt, és így eléggé érett is.

Ne válaszd a legfényesebb példányt!

“Nem mind arany, ami fénylik” – tartja a mondás. Ne törekedj arra, hogy a legzöldebb, legfénylőbb héjú dinnyét válaszd, mert a tökéletes külső nem feltétlenül takar mézédes belsőt. Sokkal ízletesebb a dinnye, ha nem tökéletes a külseje.

Méret

Sokan úgy tartják, hogy a nagyobb dinnyék ízletesebbek, és ez nagyrészt igaz is, viszont ne vásárolj extrém nagy dinnyéket. A kisebb dinnyék hamarabb megromlanak. Válassz egy átlagos méretű dinnyét, ez pont eléggé lédús és édes.

Kopogtasd meg!

A finom, érett dinnye kongó hangot ad, ha megkopogtatod, ha viszont kissé már romlott és puha a belseje, akkor tompán szól kopogtatáskor.

Hálózatos parásodás

A parásodott rész azt jelzi, hogy mennyi ideig porozták be a méhek a virágot. Minél többször porozták be, annál édesebb a dinnye. Minél nagyobb és több a parás rész, annál édesebb a dinnye.

A dinnye szára

Ha zöld a dinnye szára, akkor túl hamar leszedték, ha viszont elszáradt, akkor azt jelenti, hogy a termés elég időt töltött a dinnyeföldön, és volt ideje beérni. A termelő mindig azokat a dinnyéket szedi le először, amelyek könnyen elválnak a kocsánytól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek