Kevesen tudják, hogyan kell a fokhagymát úgy tárolni, hogy hosszú ideig megőrizze frissességét. Meg kell találni számára azt a speciális helyet, amely megfelel bizonyos feltételeknek, így jóval meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

Így tárold a fokhagymát télire, hogy ne száradjon ki

A fokhagymát forró és száraz időben kell kiszedni a földből, a betakarítás előtt egy hétig nem szabad öntözni. A betakarítás után meleg és száraz helyen kell tartani két hétig, hogy jól megszáradjon. Azt sem árt tudni, hogy a túl korán vagy túl későn kiszedett fokhagyma nem tart sokáig. Pont időben kell betakarítani!

A tárolásra való előkészítés alkalmával meg kell tisztítani a fokhagymát a sáros, megbarnult külső héjától, hogy csak a vékonyabb fehér réteg maradjon rajta. Ha rendesen be van érve a fokhagyma, akkor könnyen leválik róla a héja.

A hosszabb gyökereket mindenképp vissza kell vágni 1,5-2 cm-re, akár le is lehet égetni egy gyertyával. Ezen a területen könnyen megtelepednek a baktériumok és a gombák. Először azokat a fokhagymákat kell elhasználni, amelyeken a cikkeket már nem tartja össze teljes mértékben a külső fehér héj, hanem enyhén szét vannak jőve. Majd utána azok a példányok következnek, amelyeken kisebb sérülések vannak, míg jó ha a végére hagyjuk a legszebb fokhagymákat.

A fenti szempontok szerint válogassuk a fokhagymákat három darab, egyenként három literes üvegbe, nem kell lefedni. Az üveg aljára tegyünk egy kevés fahamut, majd  helyezzük rá a fokhagymákat, mikor félig telt az üveg, megint tegyünk rá még fokhagymát.

A tetejére is szórjunk hamut, és kissé rázzuk meg, hogy a hamu egyenletesen el tudjon oszolni. Helyezzük az üveget a lakásban egy hűvös, száraz helyre, ahol nem éri nedvesség. Havonta legalább mindenképp át kell vizsgálni, hogy nem indult-e romlásnak valamelyik példány.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.