Palackozott vagy csapvíz? Melyiket fogyasszuk inkább?

A víz palackozása az egyik legjövedelmezőbb vállalkozás napjainkban. Mivel egyre jobban odafigyelünk az egészséges életmódra, a hidratálásra, ezért egyre több vizet fogyasztunk. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk, hiszen a rengeteg palack igen nagy szerepet játszik a mértéktelen környezetszennyezésben.

Az Egyesült Államokban évente 100 milliárd dollárt költenek a vízpalackozásra. A nagyvállalatok, mint a Pepsi, a Coca-Cola vagy a Nestlé idejében kihasználták a piaci rést. És ez érthető is, hiszen világszinten még mindig a palackozott vizek fogyasztása vezet az üdítők fogyasztásával szemben.

Az amerikaiak nagyrésze előnyben részesíti a palackozott vizet a csapvízzel szemben, úgy gondolják, hogy a palackozott víz nagyobb tápanyagtartalommal rendelkezik. Sokszor azonban a csapvíz biztonságosabb, mint a palackozott víz, ugyanis rendszeresebben ellenőrzik – írja a sciencealert.com.

Egy felmérés alapján az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban palackozott vizek több mint fele csapvízből készült.

A palackozott víz előállítási folyamatához sokféle eszköz és gép szükséges. Az Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmány alapján kiderült, hogy 32-54 millió hordó kőolajat használtak el 2007-ben a víz palackozása során. Sőt, az sem elhanyagolandó tény, hogy egy liter víz palackozásához 1,39 liter víz szükséges.

Előzetes felmérések szerint arra is rámutattak, hogy a Föld vízkészlete annyira fogyóban van, hogy 2030-ra a világ lakosságának kétharmada már nem fog ivóvízhez jutni.

Laboratóriumi vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a palackozott víz sokkal szennyezettebb, hiszen a palackból a vízbe jutnak a különböző mikroműanyagszemcsék, és más különböző szennyeződések a feldolgozás során. Arról nem is beszélve, hogy sokkal drágább, mint a vezetékes víz.

Az USA-ban hetente több, mint fél milliárd palackozott vizet vásárolnak. Demi Moore színésznő például nem hajlandó a virágait sem csapvízzel öntözni, mert szerinte ez egészségtelen.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.