KuriózumÍgy lett a lepusztult cementgyárból környezettudatos irodaház és kényelmes otthon!

Így lett a lepusztult cementgyárból környezettudatos irodaház és kényelmes otthon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy lepusztult cementgyárból környezettudatos irodaház és kényelmes otthon!

Így lett a lepusztult cementgyárból környezettudatos irodaház és kényelmes otthon!

Az emberi kreativitás és leleményesség határtalan, és ennek ékes bizonyítéka az alábbi projekt is, amely Ricardo Bofill spanyol építész nevéhez fűződik, hiszen az ő tervei mentén kapott új rendeltetést egy első világháborús cementgyár, amely egy óriási, romos állapotban lévő betonhalmaz volt, nem messze Barcelonától.

“Kihívást éreztem, mikor megláttam ezt az ellentmondó épületet, és elvarázsolt az egész. Azt akartam, hogy ebből a monstrumból egy műremek váljon” – nyilatkozta Ricardo Bofill.

Az épület átalakítása két évig tartott, és utána is folyamatosan dolgoztak a renoválásán. Először 5 ezer négyzetméternyi felület került felújításra, amelyet még 1973-ban vásároltak meg. A falakat különböző kúszónövényekkel futtatták be, majd a benti részekben modern lakást, irodahelyiséget alakítottak ki, de helyet kaptak kiállítóterek, amelyet Ricardo és csapata vehetett birtokba.

Nagyon jó látni, hogy az egykor káros füstöt hányó kéményekből eukaliptuszok, pálma- és olívafák, valamint citrusok kandikálnak ki. Egy nagy helyiség is ki lett alakítva, amelynek neve The Cathedral, ahol koncerteket, kulturális előadásokat lehet tartani.

Ma a helyet La Fábrica-nak hívják. Az építész elmondása szerint olyan érzés ott lenni, mintha egy teljesen más bolygón lakna az ember, és amely menedéket nyújt a külső problémáktól, és nyugalmat, harmóniát biztosít.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek