OtthonÍgy kell helyesen kimosni a konyharuhákat, hogy megszabadulj a kórokozóktól!

Így kell helyesen kimosni a konyharuhákat, hogy megszabadulj a kórokozóktól!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A konyhában, ahol az ételek készülnek, olykor veszélyes baktériumok verhetnek tanyát. A legtöbb ilyen veszélyes kórokozó a mosogatószivacsban van, amit érdemes hetente lecserélni, illetve a másik veszélyzóna a konyharuha, amit szintén fertőtleníteni kell, ha fontos az egészséged.

Így kell helyesen kimosni a konyharuhákat, hogy megszabadulj a kórokozóktól!

A konyharuhákat gyakran használod te is, hiszen minden egyes mosogatás után megtörlöd a kezedet, sőt poharakat, edényeket is eltörölgetsz vele, ami miatt ez a textildarab nedvessé válik, és mivel a konyhában általában meleg van, ez kedvező környezetet teremt a baktériumoknak is.

Az Arizoniai Egyetemen végzett kísérletek alapján a konyharuhákban közel 90 százalékban a Coliform nevű baktériumok fordulnak elő, amelyek könnyen hasmenést, ételmérgezést okozhatnak, de 25 százalékban megtalálható a veszélyes E.coli baktérium is.

Ahhoz, hogy fenntartsd a megfelelő szintű higiéniát a konyhádban, a konyharuhákat rendszeresen ki kell mosnod, mégpedig a lehető leghatékonyabb módon, hiszen ezek a baktériumok nagyon szívósak, és nehéz elpusztítani őket.

Az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő módszer, ha a konyharuhákat 2 percre beleáztatod klórt tartalmazó fehérítő oldatba.

Azonban a brit Salford Egyetem szakembere, dr. Lisa Ackerley most elárulja, hogy még milyen módszerekkel lehet elkerülni az ilyesfajta fertőzéseket!

  • a piszkos konyharuhát mindig tartsd külön a tisztáktól, mert nem jó, ha összekeverednek;
  • minden használat után a konyharuhát tedd a fűtőtestre, a napra, a lényeg, hogy ki tudjon száradni;
  • hetente mosd ki a használt konyharuhát;
  • lehetőleg mindig 90 Celsius fokon mosd ki;
  • a klóros fehérítő is segít a fertőtlenítésben;
  • ugyanezek a szabályok érvényesek a törölközők esetében is, itt azt is szem előtt kell tartani, hogy minden családtagnak külön törülközője kell legyen;

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek