HolotropikumÍgy kell elkészíteni a brokkolit, hogy megőrizzük a benne lévő rákellenes hatóanyagot!

Így kell elkészíteni a brokkolit, hogy megőrizzük a benne lévő rákellenes hatóanyagot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A brokkoliban található legfontosabb, úgynevezett élőanyag a szulforafán, amely védi az agyunkat, a látásunkat a káros szabadgyökök támadásaitól, és olyan enzimekhez is hozzájuthat a szervezetünk, amelyek beindítják a méregtelenítési folyamatokat, védenek többféle betegséggel szemben, de még rákmegelőző hatásuk is van.

brokkoli

Ahhoz, hogy létrejöjjön a szulforafán, egy kémiai folyamatnak kell végbemennie, amelyre egy speciális enzimre is szükség van, viszont ha megfőzzük a brokkolit, akkor ez az enzim megsemmisül. Ezért nem hatásosak a rák elleni küzdelemben az agyonfőzött brokkolik, kelkáposzták, vagy karfiolok.

De van megoldás! Most egy olyan eljárást ismerhetünk meg, amellyel ezek a zöldségek fogyasztásra alkalmasak lesznek, és a jótékony hatóanyagaikat is megőrzik. A nyers brokkoliban glükorafanin található, és amennyiben nyersen rágjuk össze a zöldséget, vagy felvágjuk, akkor a mirozináz enzimmel reakcióba lép és kialakul a szulforafán, ami bírja a nagy hőt, azonban a mirozináz nem tudja elviselni a 40 Celsiusnál magasabb hőmérsékletet, ezért ha odatesszük a brokkolit főni, elpusztul, és így a szulforafán sem tud létrejönni.

A megoldás az, hogy vágjuk kisebb-nagyobb darabokra a brokkolit és várjunk 40 percig, amíg a kialakul szulforafán, és utána odatehetjük a tűzhelyre, hogy puhára megfőhessen.

Az emberek többsége a brokkoli leves készítésekor sok hibát követ el. Először megfőzik, majd utána felvágják, pedig pontosan fordítva kellene eljárni, egyszer feldarabolni, majd utána jöhet a főzés.

A lefagyasztott brokkoliból nem alakulhat ki a szulforafán, hiszen már azelőtt le lesznek fagyasztva, mielőtt az enzim reakcióba léphetne, így ugyan a szavatossági ideje hosszabb lesz a becsomagolt brokkolinak, de a mirozináz már eleve halott, így nem juthatunk hozzá a rákvédő hatóanyagokhoz, ha fagyasztott terméket választunk.

A Reading Egyetem kutatói azonban rájöttek arra, hogy ha mustármagporral megszórjuk a megfőzött, fagyasztott brokkolit, létrejöhet a szulforafán, mivel a mustármag csírája tartalmaz mirozináz enzimet. Elég egy fél kávéskanál a porból, és máris létrejön a csodatévő hatóanyag.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek