KuriózumÍgy jöhetsz rá, ha valaki féltékeny rád – avagy a féltékenység 8...

Így jöhetsz rá, ha valaki féltékeny rád – avagy a féltékenység 8 jele!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kezdjük is rögtön azzal, hogy tulajdonképpen mi is a féltékenység?

Így jöhetsz rá, ha valaki féltékeny rád – avagy a féltékenység 8 jele!

Ahhoz, hogy megértsük a féltékenység érzését, először is meg kell értenünk, hogy hogyan alakulhat ki, hogyan nyilvánulhat meg és mit válthat ki az emberekből. Azt is fontos megjegyezni, hogy a féltékenység alapulhat valós vagy akár félreértelmezett tényeken is.

A féltékenység olyankor születik, amikor egy adott embernek az életben betöltött helyét valaki, vagy valami más veszélyezteti. A féltékenység nem összetévesztendő az irigységgel, hiszen az irigység azt takarja, amikor azt akarjuk magunkénak tudni, ami a másé. Ennek ellenére a féltékenység és az irigység kéz a kézben jár.

Talán a párkapcsolatok szolgálhatnak a legszemléletesebb féltékenységgel kapcsolatos példákkal. Ha a partnered másokkal is jó viszonyt ápol, akkor egy idő után fenyegetésként fogsz ezen kapcsolataira tekinteni, és attól fogva, hogy így látod a helyzetet, neki állsz összehasonlítani a te jelentőségedet, és a mások által betöltött szerepet az ő életében. Ha ez az érzés elhatalmasodik veszélybe kerülhet a kapcsolat, ugyanis a folyamatos féltékenység dühöt, agressziót, veszekedéseket és bizalmatlanságot szül.

De nem csak párkapcsolatok terén üti fel a fejét a féltékenység. A féltékenységnek nyolc tipikus, viselkedésben megmutatkozó jele van:

1. Ironikus dicséret

Egy féltékeny ember ahelyett, hogy hagyná, hogy elért sikereidért központi figyelmet kapj, gyorsan lecsap rád, és abszolút nem szívből jövő dicsérettel illet, hogy ne legyen időd azok gratulációit fogadni, akik valóban elismerik azt, amit elértél. Ne dőlj be a mézes-mázas szavainak, mert a hátad mögött ellened ügyködik.

2. Megalázó dicséret

A féltékenység itt passzív-agresszióban mutatkozik meg. A féltékeny személy egy halvány dicsérettel indít, és rögtön jön utána az a bizonyos „de”, és következik az illető kioktatása, mások előtt történő megalázása, sőt ha saját sikereit is bele tudja fűzni, akkor él is a lehetőséggel. Például: „Anna jó munkát végzett a plakát elkészítésével. Fogadok, hogy késő éjszakáig fent volt, ami megmagyarázná, hogy miért aszimmetrikusak a betűk a feliratban. Biztos nem volt ideje már olyan szépre megcsinálni, mint én a múltkori plakátomnál.”

3. Imitáció

Amikor azt látják, hogy személyiségeddel, stílusoddal sikereket érsz el másoknál, akkor automatikusan elkezdik másolni a modorodat, stílusodat, akár a hangleejtésedet is abban a reményben, hogy ezzel jobban megfelelnek másoknak.

4. Megfélemlítés

Ez már egy keményebb dió, amikor egy féltékeny ember egyenesen neked támad és teletömi a fejedet olyan dolgokkal, amivel próbál elbizonytalanítani, szétzúzni az önbizalmadat. Akár kitalált történetekkel is képesek előállni azért, hogy kedvedet szegjék céljaid elérésében.

5. Mindenben versengést látnak

Egy egészséges mértékű versenyszellem még jól is jön a munkakapcsolatok terén, a probléma viszont olyankor kezdődik, amikor a féltékeny fél fejében eldől, hogy innen vérre megy a játék, és folyton azon ügyködik, hogy megmutassa, bármit teszel, ő úgyis képes megtromfolni azt. Vigyázz, hogy mennyire mész bele a játékba, mert egy bizonytalan és féltékeny ember kitartásánál nincs erősebb.

6. Bukásaid felnagyítása

Örömtáncot jár a lelkük, ha látják, hogy valami nem jött össze annak az embernek, akire féltékenyek. Minden lehetőséget kihasználnak, hogy az orrod alá dörgöljék a hibádat, és akár metaforaként is felhozzák egy-egy beszélgetés alkalmával a múltbéli bukásaidat. Legyen szó akár milyen kicsi tévedésről, ők akkora dolgot csinálnak belőle, hogy mindenki tudtára adják.

7. Pletykákat terjesztenek

Ha valaki féltékeny rád folyton a te életeddel foglalkozik. Azt éreztetik, hogy rájuk mindig számíthatsz, mindent elmondhatsz nekik, mert meghallgatnak és segítenek, viszont ezzel csupán információkat akarnak gyűjteni, amit később átformálva szétkürtölhetnek másoknak.

8. Nyílt utálat

Talán ezzel járhatsz a legjobban, ha a rád féltékeny személy szemtől-szembe felvállalja, hogy gyűlöl téged. Ilyen szituációban, legalább tudod, hogy mi a helyzet és felkészülhetsz az esetleges támadásokra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek