GasztroÍgy főzz tökéletesen egészséges fehér rizset - Az egyszerű trükk, amit ismerned...

Így főzz tökéletesen egészséges fehér rizset – Az egyszerű trükk, amit ismerned kell!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rizsnek számtalan jótékony egészségügyi hatása van, például serkenti a bélműködést, szabályozza a vércukorszintet, energiával látja el a szervezetet, az öregedési folyamatokat is lassítja, és közben B1-vitaminhoz is hozzájuthatunk.

rizs

Az elkészítése is viszonylag egyszerű, de ha rosszul főzzük meg, akkor bizony elhízást és 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat. Egy bögre rizs 200 kalóriát tartalmaz, ami elég magas értéknek számít, ez főként a legnépszerűbb fehér rizsben található meg. Most ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi az az egyszerű trükk, amivel csökkenthető a rizs kalóriaértéke, de a tápanyagok viszont megmaradnak benne.

Ehhez egy alapanyagra lesz szükségünk, ami nem más. mint a kókuszolaj.

Dr. Sudhair James, aki a rizs tápanyag- és kalóriaértékének tanulmányozásával foglalkozik, elmondta: csak annyit kell tenni, hogy a forrásban lévő vízbe – mielőtt beletennénk a rizst – hozzáadunk egy kevés kókuszolajat. Ha a rizs elkészült, szűrjük le, és tegyük a hűtőbe 12 órára.

Erre a magyarázat egyszerű: ha így főzzük, majd használjuk fel a rizst, akkor a benne lévő keményítő nem változik meg, így nagyon nehezen tudja a szervezet megemészteni és felhasználni, így csak áthalad a tápcsatornán, majd kiürül.

Ha csak szimplán megfőznénk a fehér rizst, akkor a keményítő már sokkal emészthetőbbé válni, így a szervezet cukrokká alakítaná át, amit aztán zsírréteg formájában tárolna.

A szakember szerint a kókuszolaj reakcióba lép a rizsben lévő keményítővel, és megváltoztatja annak szerkezetét, így a kalóriaértéke jelentősen csökkeni fog, még akkor is, ha újramelegítésre kerül sor.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek