GasztroÍgy főzz helyesen rizst - Ezt egy szakács sem mondta el neked!

Így főzz helyesen rizst – Ezt egy szakács sem mondta el neked!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rizs megfőzésének titka! Így kell tökéletesre elkészíteni!

Így főzz helyesen rizst - Ezt egy szakács sem mondta el neked!

Szereted a rizst, de az elkészítésével gondjaid vannak, nem tudod pont úgy elkészíteni, mint abban az étteremben, ahol a legutóbb ettél? Most megtudhatod, hogy mi a rizsfőzés legfontosabb szabályai, ezért jól figyelj!

Mosás és szárítás

Ahhoz, hogy finoman elkészített rizs kerüljön a tányérodra, a rizsszemeket legalább 5-6 alkalommal kell átmosni. Hideg és friss vizet kell alkalmazni, amely eltávolítja a porréteget, de a finom keményítőbevonattól is megszabadítja a szemeket, ez eredményezi a szemek összetapadását, és ettől lesz kevésbé finom az íze is.

Áztatás

A barna rizst főzés előtt 30 percig vízbe kell beáztatni, a hosszú szemű fehér rizst viszont mosás után teheted is bele a főzővízbe.

Arányok, mennyiségek

Nem mindegy, hogy mennyi vízbe főzöd meg a rizst. Az adagok a következők: egy bögre fehér rizs megfőzéséhez másfél bögre vízre van szükséged. A barna rizs megfőzéséhez két bögre vizet használj.

Az edény

Nem mindegy, hogy milyen edénybe készíted el a rizst. Használj egy széles, de nem túl mély edényt. A vízbe tégy bele egy kevés vajat, vagy étolajat és egy kiskanál sót, ezután mehet bele a rizs. Amíg főni kezd, maradhat nagyobb lángon, de utána vedd le kis lángra és rakd rá a fedőt. 15-20 percig kell főzni a fehér rizst, a barnának akár 45 percre is szüksége lehet.

A fedőt ne vedd le, míg fő a rizs, ugyanis a gőz segít a szemek megpuhításában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek