OtthonÍgy beszélj az orchideáddal, hogy szép nagyra nőjön és sokat virágozzon!

Így beszélj az orchideáddal, hogy szép nagyra nőjön és sokat virágozzon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjaink legnépszerűbb szobanövénye az orchidea, amely csodálatos virágaival díszíti fel a lakást, az ablakpárkányokat. Ha odafigyelsz a virág igényeire, legyen szó a fényről, hőmérsékletről, vízről, akkor egy évben akár háromszor is virágba borulhat, akár még a téli hónapokban is.

Így beszélj az orchideáddal, hogy szép nagyra nőjön és sokat virágozzon!
Fotó: Pexels.com

Ha viszont nem foglalkozol az orchideával, akkor pár nap alatt látványos romlásnak indulhat a növény, a levelek lesárgulnak, és a friss bimbóknak nyomuk sem lesz. Nos, azért nem kell teljesen kétségbeesni, mivel vannak praktikák, módszerek, amellyel életet lehet lehelni az egzotikus, trópusi növénybe.

Az orchideák tápozása, gondozása

A virágüzletekben, szakboltokban kaphatók, speciális orchideák számára kifejlesztett, por állagú tápszer, amelyet a megfelelő arányban kell vízhez adni, felkavarni, és megöntözni vele a növényt. Ha viszont ez bonyolultnak tűnik, akkor vásárolhatsz oldat formában is tápszert.

Egy dolgot viszont fontos megjegyezned: az orchidea tápozását csak akkor szabad elvégezned, ha a virágföld nedves. Ha száraz a föld, akkor előbb öntözd meg, majd utána következhet a tápanyagok hozzáadása. Ez azért fontos, mert a tápoldat megsértheti a növény gyökerét, így az a későbbiekben nem tud megfelelően fejlődni. Emellett a tápozást az előírásoknak megfelelő mennyiséggel szabad alkalmazni.

Ezeken a tápoldatokon nagy valószínűséggel megjelenik az NPK-felirat. Az N a nitrogént jelöli, ami a levelek fejlődését segíti elő, a P a foszfor, ami a rügyezésnek tesz jót, míg a K, a kálium az orchidea szöveteit, sejtjeit erősíti megfelelően. Az orchideáknak leginkább foszforra van szükségük, így olyan tápszert válassz, amelyben magasabb a foszfor aránya, viszont kisebb a káliumé, és a nitrogéné.

Ezt már olvastad? Miért nem virágzik az orchidea? Ezt kell tenned, hogy újra virágba boruljon!

Na, és akkor mit kell mondanod az orchideáknak ahhoz, hogy szépek legyenek és sokat virágozzanak? Természetesen csupa pozitív dolgokat, bókokat igényelnek ezek a pompás növények és biztosan meghálálják az ilyen fajta, lelki törődést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek