A paradicsom egyik legsúlyosabb gombás eredetű betegsége a paradicsomvész, melyet a Phytophthora infestans nevű gomba okoz.

Hogyan védekezhetünk ökológiai módszerekkel a paradicsomvész ellen?

Hogyan védekezhetünk ellene?

Egy nagyon agresszív növényi betegségről beszélünk, mely megtámadhatja úgy a szabadon, mint a fóliasátorban termesztett paradicsomot. Jellegzetessége az, hogy ha már megjelent a növényen, gyakorlatilag nem lehet megszabadulni tőle, úgyhogy egyetlen védekezési forma a megelőzése.

Mert amellett, hogy az egész paradicsom ültetvényt megsemmisítheti, átterjedhet más növényi kultúrákra, megfertőzve azokat is. Ha a paradicsomot közel ültettük a káposztához, az uborkához vagy a hagymához, ezek is veszélybe kerülhetnek.

Hogyan előzhetjük meg a paradicsomvészt?

Először is nagyon fontos az öntöző berendezés vezetékeinek a periodikus fertőtlenítése. Ugyanolyan fontossággal bír saját kezünk fertőtlenítése a paradicsom tövek elültetése és karózása közben. Ha észrevesszük, hogy a betegség megtámadta a növény leveleit vagy termését, azonnal távolítsuk el azokat a tövekről.

Hogy megakadályozzuk a növény leveleinek kiszáradását, javallott reggel korán elvégezni az öntözésüket. Fontos tényező lehet a paradicsomvész elkerülése során, hogy ne ültessük krumplit a paradicsom szomszédságába.

A felhasznált paradicsom palánták minősége is nagyon fontos tényező, na meg az, hogy betartsuk a 70×100 cm–es ültetési távolságot.

Ezt már láttad? 6 házi bio táp, amellyel csodaszép és zamatos paradicsomod lesz!

Három ökológiai módszer a paradicsomvész kezelésére:

1. A kezelést végezhetjük csalán vagy fekete nadálytőből készült főzettel való permetezéssel.

2. Az első tünetek jelentkezésekor használjunk kék mészköves oldatot: 1 kg kékkövet feloldunk 50 liter vízben és 1 kg meszet szintén 50 liter vízben. Ezzel a keverékkel permetezzük a növényeket 2-3-szor naponta.

3. Egy másik ökológiai védekezési forma a tejjel való kezelése a növényeknek: egyenlő arányban keverjünk össze tejet és vizet és ezzel permetezzük a paradicsomot.

A fent leírt három módszert ajánlatos hetente elvégezni. Ugyanakkor még permetlevet készíthetünk fokhagymából, tormából, bodzából, hagymából és körömvirágból.

Ezt már olvastad? Ezzel a keverékkel permetezte be a paradicsomot és uborkát, többé nem kell aggódnod a betegségek, kártevők miatt!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.