UtazásHogyan utazzunk egyedül?

Hogyan utazzunk egyedül?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokunk fejében megfordult már, hogy hagyunk csapot-papot és világgá megyünk egyedül. Az „Ízek, imák, szerelmek” szerzőjének köszönhetően mára az egyedül megtett utazás az önfelfedezés egyik módja lett. A család és barátok támogatása nélkül rá vagyunk kényszerülve, hogy új embereket ismerjünk meg és új dolgokat próbáljunk ki, határainkat feszegetve ezáltal. Ugyanakkor csak magunknak tartozunk felelősséggel, senki másnak, ami akár a szabadság érzését is adhatja.

Fotó: Ktoine / Flickr
Fotó: Ktoine / Flickr

Nyilván sokakat megrémít annak lehetősége, hogy útjuk során bűnözők, tolvajok áldozatává válnak. Ez nem szabad, hogy elrettentsen a nagy önfelfedező utunktól. Íme, pár tanács a biztonságos utazáshoz, egyedül:

1. Bölcsen válaszd ki az úti célod

Minden utazás első pontja, mikor kiválasztjuk a célt. Azonban jól meg kell fontoljunk bizonyos dolgokat: milyen a közbiztonság, milyen a tömegközlekedés, könnyen el lehet-e igazodni, ha esetleg nem ismerjük a nyelvet, egyáltalán tudunk-e majd kapcsolatot teremteni a helybéliekkel, tudunk-e olyan közös nyelvet, amivel megkönnyíthetjük saját boldogulásunkat?

Az is javunkra válhat, ha olyan ügynökséggel egyeztetünk, aki biztos információkat tud nyújtani úti célunkkal kapcsolatban.

2. Iratkozz fel csoportos tevékenységekre

Mielőtt elindulsz, nézz utána, hogy milyen csoportos tevékenységeket kínálnak az adott helyen. És iratkozz fel olyanra, ami a leginkább megmozgat vagy akár olyanra is, amit soha az életben nem tennél meg. Az sem utolsó, ha egy nyelvcsoportba iratkozol, új nyelvet tanulva ez által, érdekesebbé téve ott tartózkodásod.

3. Maradj kapcsolatba az otthoniakkal

Nagyon fontos, hogy ne szakíts meg minden kapcsolatot az otthoniakkal, családdal vagy barátokkal. Nyugodtan használhatsz olyan közösségi oldalakat, amiken naponta megosztod a tartózkodásod helyét és az aktivitásodat.

4. Csomagolj okosan

Mivel nem lesz, aki segítsen csomagjaid cipelésénél, ezért okosan csomagolj. Gondold át mire van feltétlen szükséged és mi az ami csak fényűzés. Győződj meg, hogy minden iratodról van fénymásolatod, megkönnyítve ez által a boldogulásod, ha netán ellopnák irataidat. Nem árt, ha értéktárgyaidat mindig a szálláshelyen hagyod. Egy kamera pedig mindig jól jön az élmények megörökítésére.

5. Kövesd a megérzésed

Még ha a határaidat is keresed, nem árt, ha a megérzéseidre hallgatsz. Nem kell teljesen elhagyd a realitás talaját. Amennyiben taxizol, kérd meg a szállodát, hogy megbízható cégtől hívjon neked autót. Pénzt csak nagyon forgalmas helyen vegyél ki automatából, illetve soha nem menj olyankor haza, mikor már üresek az utcák.

6. Előre intézd el a szállásod

Az a legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha előre elintézed a szálláshelyeket, mert akkor nem kell folyamatosan azon gondolkodj és aggódj, hogy hol is fogok nyugalomra hajtani a fejed este. Rengeteg stressztől és bizonytalansággal járó félelemtől megkíméled magad, ha ezt elrendezed.

7. Csatlakozz más turistákhoz

Mindig jó ha új embereket, új kultúrát ismerhetsz meg. Ennek a legjobb módja, ha más odalátogató emberekkel ismerkedsz meg és úgyszólván velük bandázol. Ennek a célnak megfelelő honlapok is vannak, ahol még nyugodtan ízlésed szerint is válogathatsz, hogy kivel szeretnél megismerkedni.

8. Fordíts időt magadra

A csoportos tevékenységek mellett az is fontos, hogy egyedül fedezd fel a tájat. Előzőleg útbaigazítást kérhetsz a szállásodon a biztonságos kiránduló helyekről, aztán irány a nagyvilág. Vagy akár egy spa központ is kellemes felfrissülést vagy pihenést, akár saját gondolataidban való elmerülést kínálhat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek