HolotropikumHogyan lehet a csuklás két csendes gyilkosra utaló jel? Íme a tünetek,...

Hogyan lehet a csuklás két csendes gyilkosra utaló jel? Íme a tünetek, melyekre figyelned kell

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan téged is fogott már el teljesen váratlanul a csuklás, amikor gyakorlatilag semmit sem tudtál tenni ellene. Jó hír, hogy általában amilyen hirtelen jön, olyan hirtelen múlik is el, és bár gyakran inkább bosszantó, a legtöbb esetben mégis ártalmatlan ez a rekeszizom-görcs.

Általában nincs nyilvánvaló oka annak, hogy miért csuklunk. Vannak azonban, akiknél bizonyos dolgok váltják ki a csuklást, például a stressz, az erős érzelmek, a sietve evés és az ivás. Akkor érdemes aggódnunk, ha bármilyen trükköt is bevetünk, a csuklásunk nem marad ki, hanem két napnál is tovább tart. Ez ugyanis már komoly egészségügyi problémára adhat okot.

Milyen (akár halálos kimenetelű) betegségek állhatnak a szűnni nem akaró csuklás hátterében?

1. Stroke vagy szélütés

A tanulmányok szerint, a szokatlan mellkasi fájdalommal együtt jelentkező csuklás a nőknél a sztrók korai figyelmeztető jele. A csuklás ugyanis az agy hátsó részén kialakuló rögképződés egy típusával hozható összefüggésbe, melynek veszélye leggyakrabban a nőket fenyegeti.

Egy 2015-ös tanulmány szerint 10 nőből 9 nem tudja, hogy a csuklás az agyvérzés figyelmeztető jele is lehet. Dr. Diana Greene-Chandos, a Wexner Medical Centre neurológusa szerint ezek a tünetek néha „a szívbetegség vagy az emésztési zavarok keresésének útjára terelik a nőket”, holott ennél sokkal komolyabb a baj.

A stroke ugyanis egy életveszélyes agyi roham, amely akkor következik be, amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik – vér nélkül az agyban lévő sejtek elpusztulhatnak vagy károsodhatnak. Sajnos évente egyre több ember szenved sztrókot, mint ahogyan azok száma is növekvőben van, akik nem élik túl ezt az agyi balesetet.

A szélütés fő ismertető jelei közé tartozik a hirtelen gyengeség vagy zsibbadás a test egyik oldalán, a szavak megtalálásának nehézsége és a hirtelen homályos látás.

2. Máj- vagy veserák

A tartós, indokolatlan csuklás nagyon ritkán, de utalhat máj- és veserákra, állapították meg bizonyos tanulmányok.

A Cancer Research UK szerint a rákos betegek akkor csuklanak állandóan, ha a gyomruk nem működik tovább, megnyúlik és felpuffad; ha fertőzés érinti a mellkasukat vagy a nyelőcsövüket; ha a daganat nyomja a rekeszizmot; ha agydaganat miatt vannak tüneteik; ha a veséjük nem működik normálisan, és a vérük kémhatása megváltozik; ha magas a vérük kalciumszintje. Ezek a tünetek általában az előrehaladott máj- és veserákban szenvedők körülbelül 4%-nál jelentkeznek, vélik a szakértők.

A májrák egyéb tünetei az étvágytalanság és a súlyvesztés, az általános gyengeség, a rosszullét és a bőr sárga elszíneződése. Míg a veserák gyakori tünetei: vér a vizeletben, fájdalom a hát alsó részén vagy az oldalon, fáradtság, étvágytalanság és magas vérnyomás.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha két napnál tovább tartó csuklást tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz. De akkor is kérd ki egy szakember véleményét, amennyiben a csuklásod nem gyanúsan gyakori, ám ha előfordul, akkor zavarja a mindennapi életedet, például az evést és az alvást.

Praktikák a csuklás elállítására:

  • Tartsd vissza a lélegzeted néhány másodpercig;
  • Igyál kis kortyokat hideg vízből, vagy gargalizálj langyos vízzel;
  • Próbálj meg vizet inni a pohár másik oldaláról;
  • Lélegezz bele egy papírzacskóba;
  • Harapj bele egy citromba;
  • Nyelj le egy kis mennyiségű kristálycukrot;
  • Húzd a térdeidet a mellkasodhoz, és hajolj előre;
  • De sokak szerint az is működik, ha „üresben” nyelünk legalább hármat (mintha vizet innánk), vagy ha valaki jól ránk ijeszt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek