Holotropikum10 hatékony és mókás tipp a csuklás azonnali megszüntetésére

10 hatékony és mókás tipp a csuklás azonnali megszüntetésére

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Akinek már volt lehetősége megtapasztalni mennyire kellemetlen templomban, díszvacsorán, vagy egy szakmai bemutató kellős közepén elkezdeni csuklani az tudja, hogy ezekben a helyzetekben mindent megtennénk, csak épp megszűnjön ez a kellemetlen panasz.

Mi történik a testben?

A csuklás a rekeszizom ritmikus szpasztikus összehúzódása, amely a tüdőkből kipréselve a levegőt a csuklásra jellemző fura hangot adja. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag már a magzat is csuklik az anyaméhben, illetve minden ember élete során csuklik egy párat, a tudósok mai napig sem tudták tisztázni, hogy mi az igazi oka, ami kiváltja a rekeszizom összehúzódását. A diaphragma (rekeszizom) önkénytelen és ritmikus összehúzódását elősegítheti azonban a gyors étkezés, amikor sok levegő jut a gyomorba, vagy egyes italok, mint a szénsavas üdítők, vagy az alkohol. Sok esetben a cigarettázók is gyakrabban számolnak be csuklásos periódusokról.

Hova bújjak, mit tegyek?

Jogos a kérdés. A tünetek kellemetlensége miatt gyorsan kell lépni. De mi az, amit tehetünk?

Íme, pár sürgősségi közbelépés csuklás esetén:

  • Szorítsd meg jó erősen a mutató és a hüvelyk ujjiddal az ellenkező kezed nagyujjának a tenyér felől eső ízületét. Az erős fájdalominger eltereli a központi idegrendszer figyelmét és gyakran kimarad a csuklás. Ezt megteheted az asztal alatt is így nem kell közhelyen szégyenkezned.
  • Lélegezz mélyeket és tartsd bent a levegőt. Ilyen formában a tüdő megtelik szénmonoxiddal és ez segít a rekeszizom ellazításában.
  • Gyors nyelés vagy kortyolás. Ha egymás után közel tíz alkalommal ritmusosan és gyorsan iszol egy-egy korty vizet, akkor a nyelőcső perisztaltikája elnyomja a rekeszizom görcsös összehúzódását.
  • Ha van lehetőség illedelmesen elillanni, akkor egy mókás, de annál hatásosabb tippet is ajánlunk. Dugd ki a nyelved. Viccesnek tűnhet, de a kiöltött nyelv segíti a gégefedő ellazítását és csökkenti a légvételek számát, ezáltal lazítva el a rekeszizmot. Ha a partnered is a közelben van, kérj egy hosszú szenvedélyes csókot. Meglepődtél igaz? Kellemes gyógyír lehet a problémádra.
  • Ha egy kicsit sikerült elbújni és a többi módszer csődöt mondott, akkor íme egy újabb tipp: Dugd az ujjad mindkét füledbe és tartsd ott fél-egy perc erejéig, vagy masszírozd a fül mögött és a rögtön a koponyaalap között lévő lágyrészt. Ez a tízes agyideg révén olyan információt küld a rekeszizomnak, amely ezek után ellazul. A tízes agyideget bolygóidegnek is nevezzük és az illető részen van a lefutása.

Otthoni praktikák csuklás ellen

  • Helyezz egy kanál megmelegített mézet a nyelved hátsó kétharmadára. Ez sokaknak bevált módszer.
  • Egy fél citrom is gyors segítség lehet és általában minden háztartásban kézügyben van. Harapj bele. A savanyú íztől összerándult száj hamar beleszólhat a csuklásba leállítva a rekeszizom összehúzódását.
  • Az almaecet a legjobb választás még a nehezen múló csuklásra is. Egy kis kanállal használj belőle.

Ne feledkezzünk meg a kicsikről sem

  • Ha csuklik a gyerek nekik is van pár könnyed és gyermekbarát megoldás. Adj a kicsinek egy kis mogyorókrémet és az segít abban, hogy egyrészt a rágás folyamata által rendezze a légzést, másrészt elvonja az idegrendszer figyelmét. Ugyancsak jó lehet egy fagyi, ami szintén hasonló módon illetve a hideg által csökkenti a rekeszizom érzékenységét.
  • Ha a csecsemő csuklik, fektesd hasra és óvatosan ritmusosan ütögesd a lapockák magasságában. Valószínű sok levegő nyelt a szopás alatt és az izgatja a rekeszizmot. Figyelmesen nézd meg a cumit, hogy ne legyen túl nagy lyuk rajta. Ha mohón nyeli a tejet, akkor a gyomorba is több levegő jut.

Nektek van más tippetek? Melyik módszer vált be, vagy melyiket próbálnátok ki?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek