KuriózumHogy élhetsz több mint 100 évet: egy kínai „matuzsálem” 4 titka

Hogy élhetsz több mint 100 évet: egy kínai „matuzsálem” 4 titka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Li Tzi Yen igazi kínai legenda. A krónikák szerint 1678-ban született, több mint 200 évet élt, 14-szer házasodott, 180 közvetlen leszármazottja volt 11 generáció alatt, és rengeteg tanítványa, követője világszerte.

1930-ban Li Tzi Yen találkozott egy kínai tábornokkal, aki figyelmesen áttanulmányozta a dokumentumait és az archív feljegyzéseket, és miután meggyőződött arról, hogy a férfi valóban igazi matuzsálem, nem mulasztotta el az alkalmat, hogy tanácsot kérjen tőle.

A tanács roppant egyszerűen hangzott: „Tartsd nyugalomban a szívedet. Állj egy helyben, akár egy teknősbéka. Járj úgy, akár egy galamb, és aludj úgy, akár egy kutya.”

Ez így meglehetősen zavaros, de hamarosan megérted.

„Tartsd nyugalomban a szívedet”

Azoknak a szíve, akik aktív életmódot folytatnak, sportolnak, nyugalmi állapotban lassabban ver. Ez azzal magyarázható, hogy az edzett szív egy keringési ciklusban több vért képes pumpálni kevesebb szívdobbanással. És minél lassabban ver a szív, annál kevésbé használódik el. És minél kevésbé használódik el, annál tovább képes működni.

Összegezve: Idegeskedj kevesebbet, és mozogj többet – így hosszabb lehet az életed.

„Állj egy helyben, akár egy teknősbéka”

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy légy nyugodt. Természetesen lehetetlen állandóan nyugalomban maradni, de tegyünk így, amikor csak lehetséges. Ezenkívül a kínai kultúrában a teknősbéka a halhatatlanság szimbóluma. Ebből a tanácsból az derül ki, hogy a nyugalom és a hosszú élet között közvetlen kapcsolat áll fenn.

„Járj úgy, akár egy galamb”

Ha megfigyeled egy galamb járását, azt veszed észre, hogy mindig előreszegezett mellel jár. Ez azt jelenti, hogy mindig figyelnünk kell a helyes testtartásra, és egyenesen kell tartanunk a gerincoszlopunkat.

Tudjuk, hogy a gerincoszlopunk akkor van maximálisan ellazulva, hagy egyenesen tartjuk a hátunkat. Amikor pedig a gerincünk ellazul, az idegrendszer egészségesen működik.

„Aludj úgy, akár egy kutya”

A kutyák éjszaka alszanak, és néha egy keveset a nap folyamán is. Ami azt jelenti, hogy nem ismerik az álmatlanságot. Ebből pedig az a tanulság, hogy az embernek nem csak aktívnak kell lennie, de tudnia kell megfelelően pihenni is.

És ami a legfontosabb: pozitív hozzáállás az emberekhez és a természethez. Az optimista emberek tovább élnek, ez bizonyított tény.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek