KuriózumHihetetlen „ködkísértetet” sikerült lefotózni egy ritka időjárási jelenségnek köszönhetően

Hihetetlen „ködkísértetet” sikerült lefotózni egy ritka időjárási jelenségnek köszönhetően

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gyerekkorunktól fogva szívesen kémleljük az eget, és megpróbálunk különböző formákat kiolvasni a felhőkből. A fotósoknak pedig néha lehetőségük nyílik arra, hogy egészen ritka jelenségeket is megörökítsenek, amelyek azt bizonyítják, milyen lenyűgöző is az Anyatermészet.

Az angliai Derbyshire-i Peak District Nemzeti Parkban túrázva Lee Howdle, egy lelkes fotós, különös, ködös árnyékra lett figyelmes, és azonnal előkapta a fényképezőgépét.

A férfi a következő magyarázatot fűzte a képhez:

„Az árnyékom hatalmasnak tűnt. És egy szivárványszínű glória vette körül. Készítettem néhány képet, aztán továbbsétáltam. Olyan volt, mintha egy angyal lebegne az égbolton, a dombok fölött, egészen varázslatos volt.

Még soha nem láttam ilyet. De egyszer olvastam róla az interneten. Valóban lenyűgöző, és áldottnak érzem magamat, hogy megörökíthettem egy ilyen varázslatos pillanatot.”

A jelenséget Brocken-hegyi kísértetnek, vagy ködkísértetnek nevezik, és a UK Met Office (a brit meteorológiai szolgálat) felvette a 10 legkísértetiesebb időjárási jelenség listájára.

A meteorológiai szolgálat magyarázata szerint:

„Ez a jelenség akkor fordul elő, ha a megfigyelő egy felhőréteg fölött helyezkedik el – egy hegy, vagy egy magaslat tetején – és a napfény a háta mögül érkezik. Az árnyék körül egy kísérteties, szivárványszínű „glória” keletkezik, ahogy a fény visszatükröződik.”

A különleges légköri fényjelenség az észak-németországi Brocken-hegyről kapta a nevét, ahol először megfigyelték. A szakértők magyarázata szerint a hegyvidékek ideális helyek a Brocken-kísértet megfigyeléséhez, mivel a szemlélőnek valamilyen magaslaton kell tartózkodnia.

Howdle a Mam Tor nevű, 517 méter magas dombtetőn állt a Peak District Nemzeti Park területén, amikor felfigyelt a csodálatos jelenségre. De a világ számos más táján is megfigyelték már a híres ködkísértetet.

Mesébe illő látvány, nem igaz?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek