KuriózumHatalmas felháborodást okozott a "szájbilincs", ami megakadályozza, hogy együnk, ezzel segítve a...

Hatalmas felháborodást okozott a „szájbilincs”, ami megakadályozza, hogy együnk, ezzel segítve a fogyást

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az új készüléket, ami úgy segítene a túlsúlyos embereknek a fogyásban, hogy összezárja az állkapcsokat, és ezáltal folyékony étrend betartására kényszeríti a viselőit, „kínzóeszköznek” nevezték a kritikusok.

Az új orvosi szerkezet megakadályozza, hogy az azt viselő személy szilárd táplálékot fogyasszon. A készülékben található mágnesek ugyanis megakadályozzák, hogy az állkapocs 2 mm-nél szélesebbre nyíljon.

A DentalSlim Diet Control nevű eszközt az új-zélandi Otago Egyetem csapata és angol tudósok fejlesztették ki közösen. A készüléket eddig 7 túlsúlyos nő tesztelte, az új-zélandi Dunedinben.

Az Otago Egyetem a Twitteren úgy írta le az eszközt, mint „a világ első fogyókúrás eszközét, ami segíthet az elhízás globális „járványának” leküzdésében.”

A British Dental Journal folyóiratban közzétett vizsgálat eredményei azt írták, hogy a hét nő egy héten át viselte a fogakra felszerelhető mágneses készüléket, ezalatt pedig folyékony étrendet írtak elő a számukra.

A vizsgálat végén a nők testtömegük átlagosan 5,1%-át vesztették el – ez átlagosan 6,36 kg volt.

Fotó: Otago Egyetem

Paul Brunton professzor, aki segített a készülék kifejlesztésében, azt mondta:

„A sikeres fogyás legnagyobb akadálya a fogyókúra betartásának problémája, és ez a készülék segít az új szokások kialakításában, lehetővé téve az alanyok számára, hogy egy ideig könnyebben tudjanak alkalmazkodni a kalóriaszegény étrendhez. Valóban beindítja a folyamatot.

Ez egy nem invazív, reverzibilis, gazdaságos és vonzó alternatíva a sebészeti beavatkozásokkal szemben.”

Annak ellenére, hogy Brunton ragaszkodott ahhoz, hogy a készüléknek „nincsenek káros mellékhatásai”, azok a nők, akik kipróbálták, arról számoltak be, hogy kényelmetlenül érzik magukat, nehézséget okoz számukra a beszéd, és úgy érzik, hogy „az életük általában véve kevésbé kielégítő”.

A közösségi médiában is sokan kritizálták az eszközt: „Ez az első, és őszintén remélem, hogy az utolsó ilyen készülék is a világon.” – írta az egyik hozzászóló. „Ez egy kínzóeszköz, és már azt is szégyellniük kellene, hogy népszerűsítik, nemhogy még az elkészítésében is részt vettek.” – írta egy másik.

Egy harmadik hozzászóló pedig azt a módot kritizálta, ahogy a nőket belekényszerítik ezekbe a sokszor káros diétákba és fogyókúrákba. „Nincs szükség erre a kínzóeszközre ahhoz, hogy folyékony diétát tarts. A 90-es években kipróbáltam az úgynevezett slimfast módszert, és rövid idő alatt rengeteget fogytam. Ugyanakkor hányni kezdtem, hashajtókat szedtem, és megszállottan edzettem. Amikor abbahagytam, természetesen újra felszedtem azt a sok leadott kilót, és az okozott kár még mindig az életem része.”

Ugyanakkor a készülék nem is biztosítja tökéletesen az előírt étrend betartását, az egyik résztvevő beismerte, hogy „csalt”, csokoládét olvasztott fel, hogy megihassa, és szénsavas üdítőket is fogyasztott.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek