KuriózumHa teljesen lemerülve teszed töltőre az okostelefonod, óriási hibát követsz el!

Ha teljesen lemerülve teszed töltőre az okostelefonod, óriási hibát követsz el!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Manapság már szinte ritkaság számba megy, ha valakinek nem okostelefonja, hanem régi, hagyományos, gombos telefonja van. Ezért is olyan furcsa, hogy bennünk élnek még a régi telefonok töltési szokásai. A régi telefonokat úgy kellett feltölteni, hogy megvártuk, míg teljesen lemerül, olykor „formáztuk” (azaz kikapcsolt állapotban 100%-ig töltöttük), és addig nem piszkáltunk hozzá, míg a kijelzőn meg nem jelent a teljesen feltöltve felirat.

Ha teljesen lemerülve teszed töltőre az okostelefonod, óriási hibát követsz el!

A mai, modern okostelefonokkal viszont más a helyzet! Ha te is az előbb említett módszerrel töltötted eddig a telefonodat, akkor ideje abbahagynod, ugyanis a modern, lítium-ionos akkumulátorokat bármilyen töltöttségi szinten töltőre lehet tenni.

Az Apple közleménye szerint az okostelefonok töltési ciklusa a következőképpen néz ki:

„Egy töltési ciklus akkor fejeződik be, amikor felhasználtál (lemerítettél) az akkumulátorkapacitás 100%-ának megfelelő mennyiséget, de nem feltétlenül egyetlen töltés alkalmával. Előfordulhat például, hogy egyik nap az akkumulátorkapacitás 75%-át használod fel, majd éjszaka teljesen újratöltöd. Ha a következő nap 25%-ot használsz fel, akkor felhasználtad összesen a 100%-ot, és a két nap használata összeadódik egyetlen töltési ciklussá. Egy ciklus befejezése több napig is tarthat.”

Szakértők még azt is hozzáteszik, hogy a legoptimálisabb akkumulátor-töltöttség 40% és 80% között van, ezért szinte bármikor oda teheted tölteni a telefonodat, ha úgy érzed nem bírná ki a nap végéig.

Természetesen egy okostelefon akkumulátora sem tarthat míg a világ, de nem árt, ha úgy töltjük, ahogyan azt a gyártók tanácsolják, mert jó pár évvel meghosszabbíthatjuk azok élettartamát. És ha esetleg amiatt aggódnál, hogy az éjszakára a töltőben marat telefonod felrobbanna a „túltöltöttségtől”, nyugalom, az okostelefonok úgy vannak kitalálva, hogy miután elérték a 100%-os töltöttségi szintet, nem vesznek több energiát fel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek