OtthonHa megfogadod az idősek tanácsát, sokkal bőségesebb lesz az uborkatermésed ebben az...

Ha megfogadod az idősek tanácsát, sokkal bőségesebb lesz az uborkatermésed ebben az évben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudtad, hogy a szárazságban az uborkapalánták egyenként akár 3 liter vizet is igényelnek ahhoz, hogy bőségesen teremjenek? Ne felejtsd el rendszeresen öntözni őket, mert ha elhanyagolod, akkor nem fog virágozni és teremni sem.

Amíg még az uborka növekedési szakaszban van, addig érdemes reggelente öntözni, de, ha már ontani kezdi a virágait, akkor inkább az esti órákban iktasd be az öntözést. Óvatosan, csak a töveket öntözd, vigyázz, hogy ne érje víz a leveleket, mert különben könnyen beindulhat a gombásodás.

Állíts fejjel lefelé egy-egy vízzel teli műanyag palackot mindenik uborkatő mellé, majd enyhén ásd bele a földbe, ennek köszönhetően fokozatosan jut hozzá a tő a számára szükséges vízhez.

Az uborka eléggé igényes a tápanyagok szempontjából is. A növekedési időszakban igen nagy a foszforigénye, viszont, amint megjelennek az első kis termések, nitrogént és a káliumot kell biztosítani számára. Nem szabad túlzásba vinni a nitrogén használatát, mert felhalmozódik a termésben, és így bejut a szervezetbe is.

Ezt már olvastad? Természetes táp, melyet a paradicsomok bő terméssel hálálnak meg!

Amint megjelennek az első levelek, ne feledkezz meg a szerves tápanyagok pótlásáról sem. Szaküzletekben könnyen beszerezheted az uborka számára szükséges tápanyagokat.

Tápoldatozhatod viszont teljesen természetes oldatokkal is pl. ökörfarkkóró (1:10), vagy tyúktrágya (1:25) segítségével. Ne tápozd nagyon túl, a legjobb, ha többször (két hetente) kisebb adagokban adagolod a szükséges tápanyagot.

10 liter vízhez 30-40 gramm komplex tápanyagra lesz szükséged. Ha megjelentek az első kis termések, akkor ajánlott megduplázni a tápanyag mennyiségét. Egyes termelők 15 naponta tejjel (1:1), vagy szorbinsavval (1 liter vízhez 1 kapszula) tápozzák az uborkát.

Ezt már olvastad? 6 természetes paradicsomvédő módszer, amit minden kertésznek ismerni kell!

Ha a leveleken égési sérülések jelennek meg, azt jelenti, hogy túl magas a tápanyagok koncentrációja. Ebben az esetben minden egyes tápozás után egy nagy szórású öntözőfej segítségével, tiszta vízzel öntözd végig a növényeket.

Az első termések megjelenése után vedd figyelembe a színt, és a formát. Ha világos zöld, vagy inkább sárgás a termés, azt jelenti, hogy nitrogénre van még szüksége. Ha a levelek nagyon sötét zöldek, már-már szürkés színűek, akkor egy kevés foszforra lesz szüksége a növénynek. Ha az uborka a végein túlságosan széles, eldeformálódott, akkor gondoskodni kell a kálium utánpótlásról.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek