KuriózumGyerekkorodban veled is sokat kötekedett az édesanyád? Ha igen, nagyobb eséllyel válik...

Gyerekkorodban veled is sokat kötekedett az édesanyád? Ha igen, nagyobb eséllyel válik belőled sikeres nő!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Essex Egyetem által végzett kutatásból kiderül, hogy azokból a lányokból válnak nagyobb eséllyel sikeres nők, akikkel édesanyjuk gyerek- és kamaszkorukban sokat veszekedett, akadékoskodott, kötekedett, kekeckedett, de mindezt az ő érdekükben tette, és nem lépett át egy bizonyos határt.

A kutatás 6 hónapig tartott, amelyben összesen 15 ezer, 13-14 év közötti tinédzser lány vett részt. A szakemberek megfigyelései alapján az derült ki, hogy azokból a lányokból váltak később sikeres nők, akiket édesanyjuk kamaszkorukban állandóan ellenőrizett, gyakran veszekedett velük, azt is mondhatnánk, hogy megnehezítette az életüket, mégis, ezen lányok többsége egyetemi tanulmányokat folytatott, és később jól fizető munkahelyeken tudtak elhelyezkedni.

A tanulmány vezetője, Erika G. Rascon-Ramirez közölte: a vizsgálatokból kiderült, hogy a fiatalok akkor is figyelnek, hallgatnak a szüleikre, amikor azt hisszük, hogy a kamasznak az egyik fülén be, a másikon meg ki megy a szülő(k) papolása, beszéde, és ha ellenkeznek is, később a szülői tanácsokat beépítik az életükbe, ezért ritkább például azon lányok körében a korai terhesség, akikkel a szüleik többet civakodnak, veszekednek, vagy kioktatják.

Ha a szülők folyamatosan felhívják a gyerek figyelmét arra, hogy mennyire fontos a tanulás, a munkához való hozzáállás, vagy épp a védekezés a nem kívánt terhességgel, vagy a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, akkor ezek az információk a fiatalok többségének tudatalattijába berögzül és ritkábban követnek el meggondolatlan dolgokat, amelyek miatt a későbbiekben hátrányuk származhat.

Ami a szülőket illeti, a fegyelmezés, nevelés, iránymutatás módja egyáltalán nem mindegy, mert nem szabad örülni a gyerek kudarcainak, kijelentve, hogy “na, ugye megmondtam előre, hogy ez lesz”, mert ezzel komoly lelki traumákat, és bizalomvesztést lehet előidézni.

Az őszinte, ész érvekre támaszkodó beszélgetésekre kell a hangsúlyt fektetni – véli több szakember.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek