KuriózumGlória-hatást örökítettek meg a Radnai-havasokban - csak rendkívül ritka esetekben fordul elő

Glória-hatást örökítettek meg a Radnai-havasokban – csak rendkívül ritka esetekben fordul elő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ritka optikai jelenséget örökítettek meg a Radnai-havasok Nemzeti Parkban: ez a “Gloria-hatás” – egy ember árnyéka egy ködfelhőre vetül egy szivárvány belsejében. A jelenség rendkívül ritka esetekben fordul elő.

A Gloria-hatást Geo Moldovan mérnök örökítette meg a Radnai-havasok gerincén – olvasható a Romsilva Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

A “Brocken spektrumnak” is nevezett jelenség látványosságának pontos tudományos magyarázata van.

“Kedvező körülmények között a megfigyelő árnyéka a ködre vetül. Az apró vízcseppek visszatükrözik a napfényt a nap felé, és színes nimbuszt alkotnak az árnyék körül. A ritka körülmények a fény megtörésére és szóródására utalnak, amikor a megfigyelő mögött elhelyezkedő Nap árnyékot vet a megfigyelő pozíciója alatt elhelyezkedő felhőre vagy ködre, és a szóban forgó felhő vízcseppekből áll, amelyek átmérője egy jól meghatározott tartományon belül található” – írja a Romsilva.

A Radnai-havasok Nemzeti Park, amely egyike a Regia – Romsilva Nemzeti Erdészet által kezelt 22 nemzeti és természeti parknak, Románia második legnagyobb nemzeti parkja, amely több mint 47 000 hektáron terül el. A park az ország északi részén, Máramaros és Beszterce-Naszód megyében található.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek