Kedves Filantropikum olvasók. Ismerkedjetek meg Józsa Dávid műrepülő Világbajnokkal, akivel a Filantropikum szerkesztői több alkalommal repültek már. A Börgöndi repülőnapokon minden évben a nagyközönség is megcsodálhatja, ahogy meghódítja a fellegeket.

Józsa Dávidot a napokban Prima-díjra jelölték és lehetőségünk van közönség szavazattal segíteni és elismerni munkásságát, sportteljesítményét. A világbajnok így mesél életéről.

“1976-ban születtem Ajkán, ahol Édesanyám akkoriban szülésznőként dolgozott, de pár hónapos koromban Börögnd Repülőtérre költöztünk, ahol Édesapám katonai pilótaként szolgált 1991-ig, a helikopteres alakulat megszűnéséig. Általános és középiskolai, majd főiskolai tanulmányaimat is Székesfehérváron folytattam. Másodikos középiskolásként, 1993-ban Dunaújvárosban kezdtem el a vitorlázó sportrepülést, akkoriban Fejér Megyében erre még nem volt máshol lehetőség.” – meséli Józsa Dávid.

“2005-ben, az ejtőernyőzés és a sárkányrepülés mellett a motoros vitorlázórepülés feltételei is megteremtődtek Börgöndön, így négy pilótatársammal együtt átjöttünk Dunaújvárosból. Itt rövid időn belül motoros szakszolgálati engedélyt szereztem és ezzel párhuzamosan elkezdtük építeni a vitorlázórepülő szakosztályt. 2007-ben kezdtem el a vitorlázó műrepülést, egy év múlva már a világ legjobb műrepülőgépével, a Swift S1-essel repülhettem. 2010-től vitorlázórepülő oktatói, 2017-tól vitorlázó műrepülő oktatói jogosítást szereztem. 2012-tól kezdődően öt világbajnokságon vettem részt, advanced kategóriában, ahol öt érmet szereztem:

  • 2013 – Finnország, Orippä Szabadon választott program – 3. hely
  • 2015 – Csehország, Zbraslavice Ismeretlen kötelező összetett – 3. hely
  • 2016 – Magyarország, Matkó-puszta Ismeretlen kötelező összetett – 1. hely Egyéni összetett – 2. hely Csapat összetett – 1. hely”

Józsa Dávid jelenleg az Albatrosz Repülő Egyesület Vitorlázórepülő Szakosztályának vezetője, oktató és pilótatársaival folyamatosan képezi a sportrepülők új generációját.

Józsa Dávidra a következő oldalon lehet szavazni: https://www.feol.hu/fejer-megyei-prima-dij-2019/

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.