KuriózumFerenc pápa megdöbbentő kijelentéseket tett két hónappal vastagbélműtétje után: „Még élek, bár...

Ferenc pápa megdöbbentő kijelentéseket tett két hónappal vastagbélműtétje után: „Még élek, bár néhányan szerettek volna holtan látni”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ferenc pápa megdöbbentő kijelentéseket tett két hónappal a vastagbélműtétje után: „Még élek, bár néhányan szerettek volna holtan látni.” – mondta az egyházfő a szlovákiai jezsuitákkal folytatott beszélgetése során, szeptember 12-én.

Ferenc pápa azt mondta, tudja, hogy az egyházban néhányan azt remélték, hogy nem éli túl a júliusi műtétet, és egyes főpapok már a konklávéra készültek, mert azt hitték, súlyosabb az állapota. „Türelem! Istennek hála, egyelőre még jól vagyok.” – tette hozzá.

A 84 éves egyházfő tíz napig volt kórházban, miután július 4-én vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt megműtötték.

A jezsuita csoporttal való találkozás során elmondta, hogy eredetileg nem akarta a műtétet, de egy ápoló végül meggyőzte őt. „Az ápolók néha jobban megértik a helyzetet, mint az orvosok, mert közvetlen kapcsolatban állnak a betegekkel.” – mondta.

Ferenc pápa szeptember elején egy rádióinterjúban köszönetet mondott az említett ápolónak, mondván, hogy megmentette az életét. A pápa cáfolta azokat a híreszteléseket is, amelyek szerint a lemondását fontolgatná, és azt mondta, hogy „teljesen normális életet él” a sikeres beavatkozás után.

Ferenc pápát 2013-ban választották meg a katolikus egyház élére, miután elődje, XVI. Benedek, meglepetésszerűen lemondott – évszázadok óta ő volt az első pápa, aki így tett.

A katolikus egyház konzervatív oldala bírálja őt

Ferenc pápa bizonyos, az egyházat érintő kihívásokat illetően eltér a hagyományőrző állásponttól, mondván: „a visszafelé vezető út nem a helyes út”, és fontos, hogy előrelépjünk.

Elítélte „egy nagy katolikus televíziócsatorna” hozzáállását is, amelyet nem nevezett meg, de amelyről azt mondta, hogy folyamatosan támadja őt. „Az még lehet, hogy én meg is érdemlem ezeket a támadások és sértéseket, mivel magam is bűnös vagyok. De az egyház nem ezt érdemli. A sátánnak dolgoznak.” – mondta.

Az elmúlt években Ferenc pápa az amerikai konzervatívok csekély, de erős táborának kritikáját is megkapta, például olyan szociális és társadalmi kérdésekben foglalt álláspontjai miatt, mint a bevándorlás vagy az éghajlatváltozás.

A pápa elismerte, hogy az egyház bizonyos papjaitól kapott kritika néha bosszantja őt. „Néha elveszítem a türelmemet, különösen akkor, amikor úgy ítélnek meg, hogy nem kezdenek valódi párbeszédbe. Ebben az esetben nem tehetek semmit. Mindazonáltal folytatom, anélkül, hogy belépnék az elképzeléseik és fantáziáik világába.”

Figyelmeztetett az egyház túlzott merevségére is bizonyos kérdésekben, és azt mondta, hogy Isten azt akarja, hogy az emberiség szabad legyen.

A pápa úgy véli, hogy a papoknak támogatást kellene nyújtaniuk a melegeknek

A katolikus egyház úgy véli, hogy a homoszexuális hajlamok nem bűnösek, de a konkrét cselekedetek már igen. Ferenc pápa azonban a melegekkel szemben is engedékenyebb álláspontot képvisel, mint az eddigi pápák bármelyike, és azt mondja, a papoknak inkább támogatást kellene nyújtaniuk a meleg pároknak.

Ugyanakkor óva intett a gender ideológia kérdésében.

„A gender ideológia veszélyes, mert elvont dolog az ember konkrét életéhez képest, mintha az ember absztrakt módon, tetszés szerint dönthetné el, hogy férfi vagy nő legyen-e.” – mondta a pápa.

Forrás: laciviltacattolica.it

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek