KuriózumFerenc pápa konkrét utasításokat adott a saját temetéséről: az előkészületek már meg...

Ferenc pápa konkrét utasításokat adott a saját temetéséről: az előkészületek már meg is kezdődtek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Általában van egy konkrét elképzelésünk arról, hogyan szeretnénk távozni ebből a világból és miként szeretnénk, hogy a testünket a végső nyughelyére helyezzék.

Az ABC című spanyol napilap szerint Ferenc pápa is arról tett nemrégiben nyilatkozatot, miként szeretné lebonyolítani a saját temetését. Az egyházfő kijelentette, zárt koporsót szeretne, amit a hagyománytól eltérően nem ravataloznak fel.

A 86 éves argentin pápa, akinek az utóbbi időben kisebb egészségügyi panaszai voltak, és térdproblémái miatt kerekesszéket használ, azt vallotta, „méltóságos temetést akar, mint minden keresztény” – adta hírül az Ansa, a Javier Martínez-Brocal: El Sucesor (Az utód) című könyvében megjelent interjúkra alapozva.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek temetését felidézve a következőket nyilatkozta: „Ez lesz az utolsó, amelyet így ünnepelnek, hogy a pápa teste a koporsón kívül, a katafalkon, szabadon van kitéve. Beszéltem a ceremóniamesterrel, és ezt sok mással együtt kiiktattunk, mert a szertartás túlságosan megterhelő volt”.

A pápa megerősítette, hogy már korábban utasítást adott arra, hogy a Santa Maria Maggiore-bazilikában temessék el, ellentétben elődeivel, akik mind a Szent Péter-bazilikában nyugszanak.

Elmondta, hogy egy olyan teremben akar örök nyugalomra térni, ahol csillárok vannak. „Ott van a hely, megerősítették nekem, hogy minden készen áll” – nyilatkozta a pápa a Martínez-Brocalnak adott interjúban.

Az egyházfő azt is elárulta, hogy a Maria-bazilika már azelőtt is kedves volt számára, hogy 2013-ban pápává választották volna. Felidézte, hogy gyakran járt oda imádkozni, amikor még Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i bíboros volt, mielőtt Benedek váratlan lemondása után pápává választották.

XVI. Benedek 2013. február 11-én jelentette be, hogy 2013. február 28-i hatállyal felhagy a pápasággal, arra hivatkozva, hogy idős kora miatt „nem elég erős a teste és a lelke”, hogy el tudja látni a feladatait.

XII. Gergely 1415-ös (kényszer)lemondása óta, és V. Celesztin 1294-es önkéntes visszavonulása óta, Benedek volt az első pápa, aki felhagyott a tisztségével.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek