KuriózumFélelmetes hangokat rögzítettek a Naprendszeren kívül - videó

Félelmetes hangokat rögzítettek a Naprendszeren kívül – videó

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közzétette azt a hangfelvételt a NASA, amelyet a Voyager-1 űrszonda készített a Naprendszeren kívül. A félelmetesnek is nevezhető hangok tulajdonképpen a sűrű csillagközi plazma, azaz az ionizált gáz vibrációi.

A NASA csütörtökön erősítette meg, hogy az első ember építette első szerkezetként a Voyager-1 elhagyta a Naprendszert. Az űrszonda 35 évi utazás után 2012 augusztusában elhagyta a Naprendszert.

A Voyager-1 1977. szeptember 5-én indult útnak, testvére, a Voyager-2 két héttel korábban. Az ikrek tudományos célja Naprendszer külső bolygóinak – a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak – a megfigyelése volt. Eredeti küldetésüket 1989-ben befejezték, de azóta is száguldanak tovább.

A Voyager-1 60 ezer kilométer per órás sebességgel száguld, jelenleg mintegy 19 milliárd kilométerre jár. A rendkívüli távolság miatt az általa küldött rádiójelek több 17 óra alatt teszik meg az utat. A valamivel lassabban és más irányban haladó Voyager-2 jelenleg 15 milliárd kilométerre van a Földtől.

Forrás: hvg.hu/MTI


Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek