Nemhiába mondják, hogy szülőnek lenni az egyik legnehezebb feladat a világon, ugyanis ez a „munka” ténylegesen éjjel-nappal igénybe veszi az embert. Egy csöppnyi életért felelni nap mint nap óriási felelősség, ezért minden szülő legjobb tudása szerint igyekszik nevelgetni csemetéjét.

Aki szülő, az már bizonyára tudja, hogy mennyi tévhit, legenda kering a babák táplálásával, altatásával, gondozásával kapcsolatban, és az ember egy idő után csak úgy kapkodja a fejét, hogy melyik információ lehet vajon a helyes.

Ugyanilyen vitatott témakör a csecsemők vízzel való itatása is. Amint azt már tudjuk az emberi élet legalapvetőbb feltétele a víz. A csapból is az folyik, hogy igyál elegendő vizet minden nap és hidratálj! De mi a helyzet a csecsemőkkel?

Bármilyen meglepő, de a babáknak egy éves korukig nincs szükségük vízre, sőt 6 hónapos korukig egyáltalán nem is szabadna vizet adni nekik. Ez idő alatt a folyadékot anyatej vagy tápszer segítségével pótoljuk. De miért is van ez?

Hát azért, mert a kis gyomruk egyszerre nem bír el ennyi mindent. Ha vízzel itatjuk őket, akkor nem lesznek elég éhesek ahhoz, hogy a napi szükséges kalóriát anyatej vagy tápszer útján elfogyasszák. Mivel a kisbabák életük első 6 hónapja alatt fejlődnek a leggyorsabban, kiemelten szükséges a megfelelő kalória- és zsírbevitel. Mivel a víz nem tartalmaz kalóriát, így nincs tápértéke, szóval a kisbaba nem jut tápanyaghoz.

6 hónapos kór fölött már megkezdődik a hozzátáplálás időszaka, és az anyatejen és tápszeren kívül más forrásokból is elkezdenek tápanyagokhoz jutni: gyümölcspüré, zöldségek, húsok. Ebben az időszakban még mindig szigorúan tilos cukros ételeket (pl. gyümölcslevek) adni a babának, de hébe-hóba egy kis víz már megengedett.

A csecsemők 6 hónapos kór alatt a legveszélyeztetettebbek a fertőzések tekintetében. Akár vízmérgezést is okozhatunk, ha túlzásba visszük a víz adagolását, ugyanis a megemelkedett nátriumszint akár kómát is okozhat a kicsiknél.

A babák nem képesek kifejezni, ha betegek, és sokszor még a legtapasztaltabb kismama sem jön rá a sírásból, hogy mi lehet a baj. Ezért fokozottan figyeljünk arra, mit adunk kisbabánknak, és ha lehet, 1 éves korukig mellőzzük a vizet, mert az anyatej vagy a tápszer képes fedezni a szükséges folyadékmennyiségüket. 1 éves kor után pedig fokozatosan szoktassuk át gyermekünket a tejfogyasztásra és most már bátrabban adhatunk vizet is.

Senki sem mondta, hogy a kisbabákkal könnyű, de ha körültekintően nevelgetjük és tápláljuk őket, minden bizonnyal egészséges kis csemetéink lesznek. Ha bármilyen kérdés felmerülne a táplálás során a legjobb, ha szakemberhez fordulunk, hogy még véletlenül se tegyünk olyat, ami a kisbabánknak ne lenne jó.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.