Az első lépés ahhoz, hogy jó minőségű alvásban legyen részünk az, hogy az alvási környezet körülményein változtassunk, és teljes sötétségben aludjunk.

gyerek-ejszakai-lampa2

Az, hogy éjjel fénynek vagyunk kitéve, növeli a depresszió megjelenésének előfordulását és növeli a rák kialakulásának kockázatát, emellett csökkenti a hormonok funkcionalitását, ahogyan Joyce Walsleben, a New York-i orvosi egyetem társprofesszora is nyilatkozta: „A fény gátolja a melatonin – egy hormon, amely az alvást természetesen segíti elő – termelődését. A szemhéjon keresztül kis erősségű fény is átszűrődik, és ezáltal az agyban gátolva lesz a melatonin termelés.”

Egy jó (hűvös és sötét) éjszakai környezet nélkülözhetetlen a hormonháztartás számára, habár elég gyakran teszünk éjjeli lámpát gyerekeink szobájában. Csak az utóbbi száz évben vált ez lehetővé, hiszen azelőtt a nappalok és éjszakák közötti természetes körforgás közepette az emberek gyertyát vagy fáklyát használtak este, ami nem égett az egész éjszaka folyamán.

Egyre több kutatás szól arról, hogy az ennek az „éjszakai világítás” problémának valamilyen köze van a rák kialakulásában. A Betegségek Megelőzésének Központja, 11 éve, egy tanulmányt közölt, miszerint a megvakult nőknél a mellrák kialakulásának veszélye kevesebb, mint fele más nőkhöz képest, és a vak férfiaknál is nagyon alacsony a prosztata-, tüdő-, vastagbélrák kialakulásának rizikója, más férfiakhoz képest. De a rákos megbetegedéseknek ez az alacsony előfordulása nem érvényes azokra, akik nem teljesen vakok, hanem még valamennyi fény felfogására képesek. Ez vezette a kutatókat arra, hogy összefüggést keressenek az esti fények és a betegségek megjelenése között. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az éjszaki műszakban dolgozók körében magasabb a betegségek kialakulásának valószínűsége, és a kék-, valamint a zöldfény (televízió, számítógépek, mobiltelefonok fényéből) a legkárosabb.

Milyen hatással van a gyerekekre?

Dr. Phyllis C. Zee, a Northwestern-i alvás tanulmányi központ igazgatója szerint kapcsolat van az alvás ideje alatt és a gyerekkori elhízás között.

A Harvard-i orvosi egyetem kiemel egy pár fontos tényezőt, amiért elengedhetetlen, hogy elegendő minőségi alváshoz jussunk:

 • Tanulás és memória – az alvás segít az agynak az új információk tárolásában. Azok az emberek, akik tanulás után aludtak, jobban teljesítettek a későbbi teszteken.
 • Anyagcsere és testsúly – a krónikus alvásmegvonás testsúlygyarapodást okozhat, azáltal, hogy kihat a testünk szénhidrátokat feldolgozó és tároló mechanizmusaira, és azáltal, hogy megváltoztatja az étvágyért felelős hormonok szintjét.
 • Biztonság – az éjszakai alváshiány nagy valószínűséggel vezet napközben balesetekhez.
 • Hangulat – az alváshiány türelmetlenséghez, ingerlékenységhez, koncentráció romlásához vezet.
 • Szív- érrendszer – súlyos alváshiány segíti a magas vérnyomás, szív ritmuszavarok kialakulását, és növeli a stressz hormonok szintjét.
 • Betegségek – az alvásmegvonás megzavarja az immunrendszer működését, főleg a természetes ölő sejtek (natural killer cells) aktivitását.

gyerek-ejszakai-lampa

Mit tehetünk?

Teljes sötétséget teremteni hálószobánkban, felnőtteknek nem lenne drasztikus változás. Viszont, a gyerekeink ezt a változást nem mindig fogadják jó szívvel, főleg azok, akiket éjszakai fényre szoktattunk, vagy akik félnek a sötétben.

Változtasd át gyereked hálószobáját, az alvás minőségét javító jobb környezetté:

 • távolítsd el az éjjeli lámpákat, fényt kibocsátó ébresztő órákat, stb.
 • este szellőztess, tartsd hűvösebben otthonod
 • használj sötét színű sötétítőt az ablakon, hogy a kinti, mesterséges utcai fény ne szűrődjön be
 • használj piros árnyalatú fényt a szoba bejáratánál, hogy könnyebben megtalálják a fürdőszobát, ha kell.

Hasznos tippek:

 • a gyerekeknek igazán kedves a só lámpa fénye, ezt tehetsz a szobájukba, az előszobába vagy fürdőszobába,
 • a fekete sötétítőn nem szűrődik át a kinti fény,
 • használj inkább különböző hangforrást, ahhoz, hogy gyerekeid hamarabb elaludjanak. Például az „esőerdő hangja” vagy hullámok hangja kazettán lejátszva a kedvenc lehet.
 • fokozatosan szoktasd rá a gyerekeket a sötétségre, az első éjszakákon maradj egy kicsit velük, olvass nekik villany mellett, majd a villany lekapcsolása után, hagyd félig tárva az ajtót, hogy a só lámpa fénye még beszűrődjön a szobájukba, majd, egy pár nap múlva hagyhatod, hogy csukott ajtóval aludjanak.
 • az esti tévézések mellőzése is segít. A tévé készülék kékfénye gátolja a melatonin termelődését, ami megnehezíti az elalvást.
 • magyarázd meg nekik – a gyerekek egészségük érdekében döntenek, ha a megfelelő információ birtokába jutnak. Magyarázd el nekik, miért jó, ha nincs fény a szobájukban miközben alszanak és engedd meg nekik, hogy részt vegyenek a döntés meghozásában.

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.