A kuvikot, a világ különböző kultúráiban, a halál előfutáraként tartották és tartják számon, mind a mai napig. Különösen a román (ezzel egyidejűleg az erdélyi) kultúrában tulajdonítanak nagy jelentőséget neki, hiszen a madár dalához kötik a halál eljövetelét.

A sötétség, a halállal járó betegségek, a szerencsétlenségek és halálesetek előfutárának tekintett kuvikot, az emberek igyekeznek kizárni az életükből, félve az általa közvetített üzenetektől. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az éjszakai madarak, kinézetük és énekük alapján, őrült, félelmetes lények, amelyek csak akkor jelentenek rosszat számukra, ha látják vagy hallják őket.

Annak ellenére, hogy az éjszakai ragadozó madaraknak különféle fajtái ismeretesek, az emberek mindegyiket kuviknak tekintik. És félnek tőlük, hisznek abban, hogy ezek a madarak szerencsétlenséget okoznak, vagy ami még rosszabb, megjósolják a halált. A közelmúltban, a parasztok, az éjszakai madarakat képesek voltak megölni, amikor meglátták, mert azt hitték, hogy ezzel a tettükkel megelőzhetik a rossz dolgok bekövetkeztét.

De vajon miért is hittek hosszú időn keresztül a babonában, mely szerint, egy éjszakai madár éneke valaki halálának bekövetkeztét jelentheti?

Ha nappal kuvikot látsz, szerencsétlenséget hoz számodra!

Ez a kérdés rém egyszerű, baglyot ott láthatunk, ahol az előfordulási helye van, tehát erdőkben, vagy elhagyott házak padlásán. Ha látjuk őket, valóban rossz előjel, mégpedig az, hogy egerek vagy denevérek vannak a környéken.

Ragadozó madárként nem magvakat és salátaleveleket fogyaszt, hanem élőlényekkel táplálkozik. Tehát a baglyok vagy kuvikok valóban hasznosak az emberek számára, hiszen megszabadítanak a rágcsálóktól vagy a kellemetlen és káros rovaroktól. Ha az erdőn jártunkban találkozunk vele, minden bizonnyal azt jelenti, hogy fészke a közelben található.

Ha bagolyról álmodunk, akkor nehéz helyzetbe kerülünk, amiből nehezen tudunk majd szabadulni!

Általában mindenfélével álmodunk, beleértve a baglyokat is. Ha már jártunk állatkertben, és láttunk éjszakai madarakat, vagy egy róluk szóló dokumentumfilmet tekintettünk meg esetleg, akkor nagy valószínűséggel ez a madár előfordulhat akár álmunkban is. Ez csak azt jelenti, hogy a madár képe beégett a memóriánkba.

Éjszakai madarak lévén, a baglyok, éjjel élik életüket, ami ellentéte más madarak életének, akik éjszaka alszanak, és nappal énekelnek. Tehát éjszakai madarakként ők éjjel élnek: repülnek, vadásznak, szaporodnak. Daluk azt jelenti, hogy magukhoz hívják partnerüket, vagy jelezik “riválisaiknak”, hogy ez az ők területük.

De akkor mégis miért tulajdonítják nekik a halál eljövetelét?

A magyarázat egyszerű. Az elmúlt évszázadokban, az elektromos áram megjelenése előtt, az emberek otthonukat olajlámpákkal, és gyertyákkal világították meg. Ezen kívül a sötétség beálltával mindig nyugovóra tértek. Csak azokban a házakban világított mécses, ahol súlyos beteg vagy haldokló volt éppen. Az éjszakai madarakat köztudottan vonzza a fény. Tehát teljesen normális volt, hogy éjszaka annak a háznak környékén jelentek meg, ahol fény volt az ablakban, mivel bent haldoklott egy ember. Különösen akkor, ha a falu többi része sötétben volt. És éjjeli madár lévén, énekelt! Az emberek pedig gondolkodásuk egyszerűségénél fogva, ezt a két tényt összekapcsolták, létrehozva egy babona megszületését. Így vált az éjszakai madaraktól való félelem olyan szélsőséges intézkedésekké, melyek alapján üldözték, vagy akár meg is ölték ezeket a madarakat!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.