KuriózumEzen a szigeten csak egy asszony él - A hatóságok ezért nem...

Ezen a szigeten csak egy asszony él – A hatóságok ezért nem engedélyezik másoknak, hogy odaköltözzenek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezen a szigetén mindössze egy asszony él! Ezért nem akarják engedélyezni a hatóságok, hogy mások is oda költözzenek!

A Dokdo szigetet Japán és Dél-Korea is a saját területének tartja, ennek tulajdonviszonyát ma is vitatja a két távol-keleti állam. Kim Sin-yeol 1991-ben költözött a szigetre férjével együtt. Éveken keresztül csak ők ketten laktak a szigeten, néha turisták látogattak el a szigetre, de megfordultak a világítótornyok karbantartói és rendőrök is. Miután tavaly az asszony férje elhunyt, Kim egyedül maradt Dokdo szigetén – tudósított az amerikai CNN televízió.

Hivatalosan a Dokdo sziget Szöul adminisztrációja alá tartozik, azonban Japán szerint a szigetet övező tenger már az ő fennhatóságuk alatt van. A japánok a szigetet Takeshima szigetének nevezik.

Kim búvárként dolgozott a szigeten, de 2017-ben egészségi okokból fel kellett hagynia a foglalkozásával. Férje 2018. októberében hunyt el, így most a 81 éves idős asszony egyedül él Dokdo szigetén.

Ennek ellenére Kim nem gondolja azt, hogy el kellene költöznie.

“Itt minden olyan nyugodt, békés, egész nap relaxálni lehet” – mondta Kim veje. Igaz, az idős asszony jelenleg Dél-Korea partvidékén él, mivel a szigeten lévő házát éppen renoválják, de ha minden a terv szerint halad, akkor idén áprilisban visszaköltözhet a szigetére.

Korábban több dél-koreai is ki akart költözni a szigetre, de a hatóságok ezt nem engedélyezték, mivel olyan kisméretű szigetről van szó, ahol csak egy lakóház tud elférni.

A Japán és Dél-Korea közötti sziget-vita még 17. században kezdődött. Japán szerint a koreaiak illegálisan foglalták el a parányi szárazföldet, viszont Szöul szerint Dokdo szigete már a 6. századtól Dél-Korea szuverén területe, és az 50-es években még katonákat is állomásoztattak ott. Ma inkább már csak koreai turisták keresik fel az egzotikus környezetet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek