Ezek a pontok lilák vagy kékek? A válaszod nem biztos, hogy olyan megbízható, mint gondolnád

Minden nap számos döntést hozunk, attól kezdve, hogy milyen ruhát vegyünk fel, egészen addig, hogy valaki, akit az utcán látunk veszélyes vagy sem. Ezeket a döntéseket nem szigorú szabályos szerint hozzuk meg, derült ki egy kutatásból.

A kutatók egy kísérletet végeztek, embereknek több mint 1000 pontot tartalmazó sorozatot mutattak, a pöttyök színei a nagyon kéktől a nagyon liláig terjedt, és arra kérte őket, hogy ítéljék meg, hogy minden pont kék volt-e.

Az első 200 kísérlet során a résztvevők egyenlő számú pontot láttak a spektrum kék és lila részeiből, de a kék pontok előfordulása ezután fokozatosan csökkent. A tanulmány végére a résztvevők színértelmezése megváltozott: olyan pontokról, amelyekről úgy gondolták az első kísérletsorozatban, hogy lila, most kéknek minősítettek.

A résztvevők ítélőképessége akkor sem változott, amikor a kutatók felhívták a figyelmüket arra, hogy a kék pontok ritkulni fognak és pénzt ajánlottak nekik, ha megtartják meggyőződésüket. A kutatók később ugyan ezt a kísérletet elvégezték, de a pontok helyett arcokat tettek a résztvevők elé, akiknek azt kellett eldönteniük, hogy fenyegető arckifejezéssel van dolguk, szemben azzal, hogy a kísérlet etikus vagy sem. Hasonló eredményt kaptak.

Ezek az eredmények megmagyarázhatják, hogy az emberek miért pesszimisták a világ állapotáról, írják a szerzők. Az emberiség nagy lépéseket tett a társadalmi kérdések – például a szegénység és az írástudatlanság – csökkentésében, de mivel ezek a problémák kevésbé gyakoriak, a korábban kisebb jelentőségű problémák sokkal problémásabbnak tűnnek.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top