KuriózumEzek a pontok lilák vagy kékek? A válaszod nem biztos, hogy olyan...

Ezek a pontok lilák vagy kékek? A válaszod nem biztos, hogy olyan megbízható, mint gondolnád

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden nap számos döntést hozunk, attól kezdve, hogy milyen ruhát vegyünk fel, egészen addig, hogy valaki, akit az utcán látunk veszélyes vagy sem. Ezeket a döntéseket nem szigorú szabályos szerint hozzuk meg, derült ki egy kutatásból.

A kutatók egy kísérletet végeztek, embereknek több mint 1000 pontot tartalmazó sorozatot mutattak, a pöttyök színei a nagyon kéktől a nagyon liláig terjedt, és arra kérte őket, hogy ítéljék meg, hogy minden pont kék volt-e.

Az első 200 kísérlet során a résztvevők egyenlő számú pontot láttak a spektrum kék és lila részeiből, de a kék pontok előfordulása ezután fokozatosan csökkent. A tanulmány végére a résztvevők színértelmezése megváltozott: olyan pontokról, amelyekről úgy gondolták az első kísérletsorozatban, hogy lila, most kéknek minősítettek.

A résztvevők ítélőképessége akkor sem változott, amikor a kutatók felhívták a figyelmüket arra, hogy a kék pontok ritkulni fognak és pénzt ajánlottak nekik, ha megtartják meggyőződésüket. A kutatók később ugyan ezt a kísérletet elvégezték, de a pontok helyett arcokat tettek a résztvevők elé, akiknek azt kellett eldönteniük, hogy fenyegető arckifejezéssel van dolguk, szemben azzal, hogy a kísérlet etikus vagy sem. Hasonló eredményt kaptak.

Ezek az eredmények megmagyarázhatják, hogy az emberek miért pesszimisták a világ állapotáról, írják a szerzők. Az emberiség nagy lépéseket tett a társadalmi kérdések – például a szegénység és az írástudatlanság – csökkentésében, de mivel ezek a problémák kevésbé gyakoriak, a korábban kisebb jelentőségű problémák sokkal problémásabbnak tűnnek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek