KuriózumEz történik, ha egy utas a repülőút közben életét veszíti

Ez történik, ha egy utas a repülőút közben életét veszíti

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy repülőút során szinte bármi megtörténhet, még halálesetek is előfordulhatnak. De mégis hogyan jár el a személyzet, vagy egyáltalán mi a protokoll, ha egy utas a repülőút közben, a fedélzeten veszti el az életét?

Világszinten több billiónyi ember utazik repülővel egy év leforgása alatt, és akármilyen meglepően is hangzik, kb. 50.000 ember veszíti életét ezen repülőutak során, így a fedélzeten történt halálesetek gyakorisága igencsak magas.

Abban az esetben, ha valaki a repülés során lesz rosszul, a személyzet azonnali ellátásra kötelezett. Mivel a repülők belseje nem rendelkezik egy olyan térrel, ahol a többi utastól elzártan végezhetnék az újraélesztést, így sok esetben az ülések közötti folyosókon, a földre fektetve látják el a rászorulót.

A The Sun annak próbált utánajárni, hogy ezek a rögtönzött újraélesztések és sürgősségi ellátások mennyire hatékonyak egy repülőgép nyújtotta közegben, illetve maga a szituáció milyen reakciókat váltanak ki a többi utasból.

A Ryanair szóvivője a következőket nyilatkozta a lapnak: „A Ryanair összes repülőgépe első osztályú életmentő felszereléssel rendelkezik, amelyek megfelelnek az EU-s szabályoknak, illetve a személyzet összes tagja szakszerűen ki van képezve az újraélesztés szakszerű elvégzésére, illetve a defibrillátor használatára.”

„Abban az esetben, ha az adott személy állapota megköveteli, hogy orvosi ellátásban részesüljön, a személyzet stabilizálni próbálja az állapotát, míg a legközelebbi leszállópályán át nem adjuk az orvosi csapatoknak.”

A szakszerű kiképzés mellett még így is előfordulhat, hogy valaki az életét veszti a fedélzeten, csakúgy, mint az a 34 éves nő, aki Quantasból repült Los Angelesbe, és hiába, hogy az utasok közül még két orvos is segítette a személyzet munkáját, a nő életét nem tudták megmenteni.

Ilyen esetekben a holttestet a személyzet egy üres üléssorhoz viszi, a többi utastól távol, de a protokoll minden légitársaság esetében más és más.

„Én legszívesebben egy pokróccal leteríteném az elhunyt utast, hogy a kíváncsi tekinteteknek ne legyen mit nézniük. Ha valakinek meg szeretnénk adni a végső tiszteletet, akkor az a legkevesebb, hogy nem bámuljuk.” – nyilatkozta Anette Long légiutaskísérő.

Így élik meg az utasok, ha valaki meghal az út közben

2020-ban egy repülőgép utasainak sajnos közel 6 órán át kellett közvetlenül egy holttest mellett utazniuk, míg földet nem értek.

Sue Jackman férje is pont egy repülőút során vesztette életét: „A business class fedélzetén utaztunk és ő nyugovóra tért, majd sosem ébredt fel. Rögtön szóltam egy légutaskísérőnek, aki riasztotta a fedélzeten lévő orvost, aki szintén utas volt. Az úriember azonnal megkezdte az életjelek tesztelését, de 4 órával a landolás előtt halottnak nyilvánította. Az ülésben ülve betakart pokróccal kellett mellette ülnöm még 4 órán keresztül addig, amíg földet nem értünk.”

Dave Samwell is hasonló emlékeit idézi fel: „Több százszor utaztam már repülővel és csak egyszer fordult ilyesmi elő. Hosszú repülőutakon mindig van egy-egy üres széksor, ahová az ilyen eseteben el tudják helyezni a holttesteket.”

Egy Guy Hearn nevű utas így emlékezett vissza egy hasonló tragédiára: „Valaki pont elhunyt a Szingapúrból Manilába tartó járatomon. A baj bekövetkezte után 20 perccel már javában folyt az orvosi ellátás és a hangosbemondóban is tudatták a többi utassal a helyzetet. 3 orvos küzdött az életéért – szívmasszázzsal, szájon át történő lélegeztetéssel, oxigénnel, de egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az utasok megfagytak: a férfi elhunyt.

Pont a repülőgép azon részén történt a baleset, hogy ha bárki is elhaladt a mosdó irányába találkozott a holttesttel, amelyet a légutaskísérők egy pokróccal letakartak és mintha mi sem történt volna folytatták a többi utas kiszolgálását. Kissé morbid volt.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek