Ne dobjuk el soha a hagyma héját, hanem tegyük félre, gyűjtsük össze, hiszen amikor tavasszal kiültetésre kerülnek a paradicsom és paprika palánták, a föld mélyedésbe, ahová kerülnek a növények egy marék hagymahéjjal összekevert humuszt kell tenni, mert ez a természetes készítmény megvédi a palántákat a betegségektől, a kártevőktől.

Ez a titka, hogy csodaszép kerti paradicsomaink, uborkáink legyenek!

A hagyma héjakból készíthetünk főzetet is, amellyel rendszeresen locsolhatjuk a növényeket, így azok termékenyebbek és ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. A komposztládánkba is bátran tehetjük a hagymahéjakat, mert az így létrejövő humusz nagyon gazdag lesz, és a kártevőket is elriasztja.

10 g hagymahéjra töltsünk egy liter meleg vizet, majd zárjuk le az üveget, tegyük sötét, hűvös helyre, ahol 5 nap alatt macerátummá érik. Ezután már csak egy keveset kell ráönteni minden paradicsom tőre, és többé nem kell aggódni a betegségek, kártevők miatt.

Az uborkák esetében készítsünk 2 cm mély barázdacsíkot, majd a magokat ültessük 15 cm-es távolságokra egymástól. Ezután 10 liter vízben oldjunk fel 2 g kálium-permanganátot, ebből kell felhasználni öntözésre 2 litert négyzetméterenként.

Az uborka magokat még elültetésük előtt érdemes lemosni kevés kálium-permanganátos oldattal, majd ezután tegyük bele a barázdába és takarjuk be földréteggel.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.