KuriózumEz az oka annak, hogy a nők hamarabb berúgnak, mint a férfiak!

Ez az oka annak, hogy a nők hamarabb berúgnak, mint a férfiak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kutatók megfejtették, hogy a nők miért bírják rosszabbul az alkoholfogyasztást a férfiaknál.

Ez az oka annak, hogy a nők hamarabb berúgnak, mint a férfiak!

A kutatások során a szakemberek megállapították, hogy a nők mája kevesebb úgynevezett ADH alkoholt lebontó enzimet képes előállítani.

Az is közrejátszik, hogy ki mennyire bírja az alkoholt, hogy az adott személy testében mekkora a testzsír arány, illetve mennyire hidratált a szervezete. Ugyanis a kövérebb emberek szervezetében több ideig megmarad az alkohol, de ha valaki az italok mellett vizet is fogyaszt, nem fog annyira becsípni.

Ezt Dawn Sugarman, a Harvard Medical School professzora is megerősítette, hozzátéve azt, hogy azok a hölgyek, akik rendszeresen a pohár után nyúlnak, könnyebben megbetegedhetnek, alkoholistává válhatnak, mint a férfiak. Sőt, a nők májára, szívére és idegrendszerére is károsabb hatással vannak a szeszes italok.

Érdekesség, hogy egészen 1990-ig, az alkohol által gyakorolt negatív hatásokat csak férfiak esetében vizsgálták, a nők szervezetére gyakorolt hatását csak ezután kezdték kutatni. Ennek egyszerű oka volt: az alkoholizmus a férfiak betegségének tekintették, a nőkre kevésbé figyeltek.

Sajnos ma már egyre több a női alkoholista, ami abban is megmutatkozik, hogy 2000 és 2015 között, az USA-ban 57 százalékkal nőtt a májcirrózisban elhunyt nők száma, akik életkora 45 és 64 év között volt. A férfiak esetében 21 százalékkal nőt ez az elhalálozási arány, a fiatal, 25-44 év közötti nőknél 18 százalék emelkedés mutatható ki, viszont ezen életkorú férfiak körében 11 százalékkal csökkent az alkohol által okozott májkárosodás miatti elhalálozások aránya.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek