Ez az oka annak, hogy a nők hamarabb berúgnak, mint a férfiak!

A kutatók megfejtették, hogy a nők miért bírják rosszabbul az alkoholfogyasztást a férfiaknál.

Ez az oka annak, hogy a nők hamarabb berúgnak, mint a férfiak!

A kutatások során a szakemberek megállapították, hogy a nők mája kevesebb úgynevezett ADH alkoholt lebontó enzimet képes előállítani.

Az is közrejátszik, hogy ki mennyire bírja az alkoholt, hogy az adott személy testében mekkora a testzsír arány, illetve mennyire hidratált a szervezete. Ugyanis a kövérebb emberek szervezetében több ideig megmarad az alkohol, de ha valaki az italok mellett vizet is fogyaszt, nem fog annyira becsípni.

Ezt Dawn Sugarman, a Harvard Medical School professzora is megerősítette, hozzátéve azt, hogy azok a hölgyek, akik rendszeresen a pohár után nyúlnak, könnyebben megbetegedhetnek, alkoholistává válhatnak, mint a férfiak. Sőt, a nők májára, szívére és idegrendszerére is károsabb hatással vannak a szeszes italok.

Érdekesség, hogy egészen 1990-ig, az alkohol által gyakorolt negatív hatásokat csak férfiak esetében vizsgálták, a nők szervezetére gyakorolt hatását csak ezután kezdték kutatni. Ennek egyszerű oka volt: az alkoholizmus a férfiak betegségének tekintették, a nőkre kevésbé figyeltek.

Sajnos ma már egyre több a női alkoholista, ami abban is megmutatkozik, hogy 2000 és 2015 között, az USA-ban 57 százalékkal nőtt a májcirrózisban elhunyt nők száma, akik életkora 45 és 64 év között volt. A férfiak esetében 21 százalékkal nőt ez az elhalálozási arány, a fiatal, 25-44 év közötti nőknél 18 százalék emelkedés mutatható ki, viszont ezen életkorú férfiak körében 11 százalékkal csökkent az alkohol által okozott májkárosodás miatti elhalálozások aránya.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top