KuriózumEz az Einsteinről készült legnépszerűbb fotó - Így reagált rá a fizikus,...

Ez az Einsteinről készült legnépszerűbb fotó – Így reagált rá a fizikus, amikor meglátta

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Albert Einstein közismert kinyújtott nyelvű képe ma már senkiben sem kelt felháborodást, de vajon hogyan reagált rá ő maga, amikor meglátta a sajtóban.

Einstein 1921-ben megkapta a fizikai Nobel-díját, de a nagyközönség számára egy darabig az az őrült, göndör hajú tudós maradt, aki fintorogva kinyújtja a nyelvét a kamerának. A fénykép akkor készült, amikor egy hosszú, fárasztó nap után hazafele sétált az utcán. Mi történt aznap, és mi volt a tudós reakciója, amikor másnap meglátta a képet az újságban?

Közepes tanuló volt az iskolában

1879-ben született Németországban, ha egy évtizeddel korábban született, talán senki sem emlékezett volna a nevére. Einstein az európai zsidók szabad generációjához tartozott, akik maguk dönthettek a sorsukról. A kelet-európai származású zsidók előző generációját gettókba zárták, ahol a legokosabb gyerekek is maximum arról álmodhattak, hogy rabbik lesznek, nemhogy világhírű tudósok. Einstein már szerencsésebb korban született, szabadon mehetett volna iskolába, viszont nem rajongott túlságosan érte.

A kis Albert későn kezdett el beszélni, majd később az iskolában is csak közepes tanuló volt, egyedül matematikából jeleskedett. Valójában azt tervezte, hogy matematikatanár lesz. Akkor foszlott az álma szét, amikor több egyetemről is elutasították. 21 éves korában, lemondott a német állampolgárságról, és Svájcba költözött, ahol önállóan dolgozott matematikusként. Így sikerült támogatnia a feleségét is, és szabadidejében tudományos cikkeken dolgozott, amelyek örökre megváltoztatták a fizikát.

Siker a tudományos világban

A világ először 1919-ben hallott Albert Einsteinről, a relativitáselmélettel kapcsolatban. Szinte egyik napról a másikra úgy kezdték emlegetni Einsteint, mint az új Isaac Newtont. A régi szép idők azonban 1932-ben, amikor a náci párt megnyerte a választásokat, véget értek. 1933 januárjában Hitler megalakította az új kormányt, márciusban pedig Einstein lemondott a Németországban betöltött összes funkciójáról, és menedékjogot kért az Egyesült Államokban. A másnapi újságok címe a következő volt: “Jó hír Einsteinről. Nem jön vissza!” És valóban így is volt. Az 54 éves Nobel-díjas soha nem tért vissza szülőföldjére, Németországba.

Emlékezetes születésnap

1951. március 14-én, Einstein 72 éves születésnapján Arthur Sasse, a United Press fotósa megpróbálta rávenni a fizikust, hogy még egyszer mosolyogjon a kamera előtt, de a tudós, megunta már a sok interjút és mosolygást, és kinyújtotta a nyelvét. Így készült el az egyik legemlékezetesebb kép Albert Einsteinről, ami a mai napig fennmaradt róla.

A fizikusnak annyira megtetszett a fotó, hogy egyet a riporternek is dedikált. Ez az eredeti fénykép, amelyet Albert Einstein 2009. június 19-én írt alá, 4.324 dollárért kelt el egy aukción.

Fotó: Pixabay.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek