KuriózumEz a görög sziget lett a világ első olyan szigete, ahol nyomokban...

Ez a görög sziget lett a világ első olyan szigete, ahol nyomokban sem lehet eldobott cigarettacsikket találni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Ocean Conservancy szervezet szerint a cigarettacsikkek jelentik az első számú hulladékforrást az óceánokra, tengerekre nézve, éppen ezért egyre szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy megfékezzék a csikkek eldobását, amelyek többségét a part menti homokrétegekben ásnak el a meggondolatlan emberek.

Fotó: claraverganna/Instagram

Úgy néz ki, hogy a határozott és szigorú fellépésnek köszönhetően, a világon elsőként, a görögországi Astypalea szigete lesz az, ahol megálljt parancsolnak a dohányzásnak, így téve meg egy fontos lépést a környezetvédelemért. Első körben azonban igyekeznek meggyőzni a dohányosokat, hogy míg a szigeten tartózkodnak, addig ne gyújtsanak rá.

Aki a görög tengerpartokra megy nyaralni, szomorúan tapasztalhatja, hogy a felelőtlen, dohányzó turisták hada oltja ki a tengerpart homokrétegébe a cigarettáját, majd a csikket nem szedi össze, hanem simán eldobja.

Minden évben önkéntesekből álló csapat szervez parttakarító akciót a szigeten. Astypalea polgármestere elmondta, az itt élők és ide látogatók közös döntése volt, hogy a szigetet dohányzásmentessé kell nyilvánítani, nem pedig felső döntés hatására léptek a hatóságok. Az Astypalea szigetére érkezőknek a helyiek azt tanácsolják, hogy ne gyújtsanak rá, helyette inkább válasszák az egészséges életet, sétáljanak, mozogjanak, kerékpározzanak.

Fotó: Facebook

Az ügy furcsasága az, hogy a sziget dohányzásmentessé tételét a legnagyobb görög dohánytermékeket gyártó cég, a Papastratos is támogatja.

Görögország amúgy az Európai Unióban fekete báránynak számít abból a szempontból, hogy itt tartják be a legkevésbé a zárt helyeken, középületekben történő, dohányzást tiltó szabályt, és uniós viszonylatban a görögök igen előkelő helyen állnak, ami a dohányzás mértékét illeti.

View this post on Instagram

A tavola!! ? ??

A post shared by Χαρης (@charis_p.l) on

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek