KuriózumEurópa legmérgesebb kígyója marta meg a 6 éves kisfiút Horvátországban, az orvosok...

Európa legmérgesebb kígyója marta meg a 6 éves kisfiút Horvátországban, az orvosok sem voltak biztosan abban, hogy túléli

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 6 éves belgiumi Thibaut élete komoly veszélyben forgott, miután megmarta őt egy kígyó, miközben családjával Horvátországban nyaralt. „Az orvosok azt mondták, nem biztos, hogy meg tudják menteni az életét” – mondták a kisfiú szülei a belga sajtónak.

Alexander Spriet és családja éppen horvátországi nyaralásuk harmadik napját töltötték a Paklenica Nemzeti Parkban túrázva. Amikor azonban megálltak egy folyóparton, a dolgok drámai fordulatot vettek. „Thibaut a vízparton akart játszani” – mesélte az édesapa. „Megragadott egy ágat, hogy megtartsa az egyensúlyát. De nem látta, hogy azon az ágon egy kígyó pihen. Felkiáltott, és a kígyó megmarta az ujját.”

A kígyó homoki vipera volt: az egyik legmérgezőbb vadon élő kígyófaj Európában.

„Azt mondták nekünk, hogy általában nem támadnak emberre Horvátországban. De a meleg időjárás miatt lemehetnek a vízpartra, hogy a köveken sütkérezzenek” – mondta Alexander Spriet.

„Thibaut-nak vérzett az ujja, de akkor még nem tudtuk, hogy a marás mérgező vagy sem. Nem volt térerőnk. Azonnal úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk a nemzeti park bejáratához: amikor bementünk, láttunk ott egy elsősegélynyújtó állomást” – idézte fel a férfi.

Thibaut-t 15:15-kor marta meg a kígyó. A szülők ekkor még nem tudták, de versenyfutásba kezdtek az idővel. „Thibaut egy kicsit gyengének érezte magát. A vállamon vittem őt. Utólag kiderült, hogy ez volt a helyes döntés. Ha jársz, gyorsabban folyik a véred, és a méreg gyorsabban terjed” – mondta Alexander.

Európa legmérgesebb kígyója marta meg a 6 éves kisfiút Horvátországban, az orvosok sem voltak biztosan abban, hogy túléli
Fotó: Spriet család

„Reflexből megkértem a feleségemet, hogy gyorsan készítsen egy képet a közel egy méteres kígyóról” – tette hozzá az édesapa, és, mint kiderült, ez is életmentőnek bizonyult. Az út az elsősegélynyújtó állomásig 45 percig tartott.

„Amikor megmutattam a fényképet, megrémültek: a marás nagyon mérgező volt. Még soha nem láttak olyan gyereket, akit homoki vipera mart meg. Thibaut-t mentővel vitték a zadari kórházba. A fényképnek köszönhetően tudták, milyen ellenmérget kell adni neki. Csak azt nem tudták azonnal, hogy mekkora adagra van szüksége egy gyereknek.”

Az orvosok csak reménykedni tudtak abban, hogy képesek megmenteni a kisfiú életét, de semmi biztosat nem ígérhettek, és a szülők kétségbeesve várakoztak.

Thibaut délután 5 órakor kapta meg az életmentő ellenmérget. „Az egész olyan volt, mint egy film. A méreg lassan terjed onnan, ahol a kígyó megmar, és ha eléri a szívedet, az végzetes. Thibaut esetében a hónaljáig terjedt” – mesélte a kisfiú édesapja.

Öt nappal később Thibaut még mindig a spliti kórházban van. „Kezdetben az orvosok várni akartak, mert fennállt a veseelégtelenség vagy a trombózis veszélye. Thibaut egyedül volt az intenzív osztályon. Csak egy órát lehettünk mellette. Szerencsére most már az egész napot vele tölthetjük. Reméljük, hogy a jövő hét elején visszatérhetünk Belgiumba. Az orvosoknak bemetszéseket kellett ejteniük a kezén, hogy enyhítsék a nyomást. Ha ezek begyógyulnak, akkor indulhatunk haza” – mondta Alexander.

Európa legmérgesebb kígyója marta meg a 6 éves kisfiút Horvátországban, az orvosok sem voltak biztosan abban, hogy túléli
Fotó: Spriet család

A szülők most másokat is figyelmeztetni akarnak a veszélyre, mondván: „Soha nem gondoltuk volna, hogy Horvátországban ilyen veszélyes kígyóval találkozunk. Sehol nem láttunk semmilyen figyelmeztető táblát.”

Európában nyolc mérges kígyó van. Mindegyikük vipera, és a homoki vipera az egyik legmérgezőbb közülük – mondja Peter Engelen kígyószakértő.

Horvátországban évente átlagosan 100 ezer emberből ötöt mar meg kígyó, és átlagosan két ember halálát okozza kígyómarás. A homoki vipera, ami körülbelül 30-60 centiméteresre nőhet, citotoxikus méreggel rendelkezik, amely a sejtekre és a szövetekre hat. Ez a méreg a marás helyén duzzanatot, fájdalmat és hólyagokat okozhat. Néha azonban szövetelhalás és belső vérzés is előfordul. Egyes vipera populációk pedig idegméreggel rendelkeznek, ami az idegrendszerre hat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek